Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Η Πληγή του Μαλιακού 2

Μαθαίνω σήμερα από το Έθνος πως τελικά ο λόγος των μαζικών θανάτων ψαριών στον Μαλιακό βρέθηκε και πρόκειται για ιχθυοτοξικό φυτοπλαγκτόν. Φαίνεται πως ήμουν άδικος στον χαρακτηρισμό μου στο προηγούμενο κείμενο, που έλεγα τι να τις κάνω τις έρευνες αν δεν μπορούν να βρουν τι φταίει. Τελικά τα πράγματα είναι χειρότερα. Τώρα που βρήκαμε τι φταίει και αντιγράφω από το άρθρο η "επιστήμη" απαντά «Δεν μπορεί να επέμβει κανείς, παρακολουθούμε το φαινόμενο και αργά ή γρήγορα το σύστημα θα ξαναβρεί την ισορροπία του». Με άλλα λόγια αφού πεθάναν τόνοι ψαριών στον κόλπο χωρίς να γνωρίζουμε γιατί , τώρα που μάθαμε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Και η πρόληψη; Είχα την εντύπωση πως η γνώση είναι ένα πρακτικό πράγμα το οποίο βοηθάει τον άνθρωπο να πράττει αναλόγως, να προλαμβάνει να σχεδιάζει να να.... Εδώ η υπόθεση θυμίζει κουτσομπολίστικη εκπομπή, λαμβάνουμε μια άχρηστη πληροφορία την οποία δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε πουθενά.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αφού στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε, "Το chatonella πολλαπλασιάζεται με την παρουσία φωσφόρου και αζώτου, γι’ αυτό και οι επιστήμονες εικάζουν πως ο Σπερχειός ξέπλυνε καλλιεργούμενες εκτάσεις που περιείχαν λιπάσματα και κατέβασε τις απαραίτητες ουσίες μαζί με το «άμορφο υλικό» (λάσπες κλπ.) που παρατηρήθηκε στις εκβολές του".
Μάλιστα άρα όχι μόνο η γνώση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει πρακτικά, αλλά αν δεν κάνω λάθος είναι και κάτι γνωστό χρόνια και χρόνια. Μάλιστα... άρα απλά ΔΕΝ Θέλουμε να κάνουμε τίποτα. Και τι να κάνουμε αφού για συστήματα με τέτοιες αλληλεπιδράσεις πρέπει να υπάρχει κεντρικός έλεγχος, κανόνες, νόμοι, κατανόηση των κοινών συμφερόντων, του ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΟΥ. Και πότε το νεο-ελληνικό κράτος λειτούργησε με τέτοιο τρόπο και μέθοδο ώστε να καλλιεργήσει και στους πολίτες κάτι άλλο πέρα απο τον χυδαίο ατομισμό που μας έχει τσακίσει.
Τελικά καλύτερα μου φαίνεται να μην γνωρίζουμε τι έγινε και να επιστρέψω στο αρχικό κείμενο. Ψοφάνε τα ψάρια; Θαύμα, Θαύμα θα είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: