Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Το τσεκούρι..... της εκκλησίας (Σκην. Κ.Γαβράς)

Αυτές τις ημέρες, που βούιξε ο τόπος με το ζήτημα που προέκυψε στο νέο μαυσωλείο της Ακροπόλεως με το ολιγόλεπτο φιλμάκι του Κ.Γαβρά, πολλοί είναι αυτοί που ευλόγως αναρωτιούνται γιατί η ορθόδοξη ηγεσία προέβη σε μια βλακώδη διαμαρτυρία η οποία τελικά το μόνο που πέτυχε είναι να πάρει μια μεγαλύτερη διάσταση το θέμα, αρνητική γι' αυτήν.
Επικοινωνιακά, φαίνεται πως οι "πατέρες" έκαναν ένα μεγάλο λάθος, αφού όπως έχει δείξει το πράγμα και σε άλλες περιπτώσεις, οποιαδήποτε "κραυγή" εναντίον τους, πόσο μάλλον ένας υπαινικτικός ψίθυρος όπως αυτός του Γαβρά, πνίγεται και μόνος του και δεν βρίσκει και πολλά ανοιχτά ώτα, αφού λίγοι είναι οι συμπολίτες μας που βλέποντας το φιλμάκι θα καταλάβουν τι δείχνει και θα προβληματιστούν, όπως λίγοι είναι και εκείνοι που διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα ( το ΠΧ μου έρχεται τώρα στο μυαλό ) θα προχωρήσουν σε μια εσωτερική διαδικασία καθάρσεως από την χιλιόχρονη προπαγάνδα των ρασοφόρων. Ακόμα λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα περάσουν ίσως από την αδιαφορία, άντε και την άρνηση, σε μια άλλη επικίνδυνη για τους νοσταλγούς της θεοκρατίας του Βυζαντίου στάση*.

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να αναλογιστούμε και την στάση που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια στον επικοινωνιακό τομέα η καθολική εκκλησία, στερώντας από το οπλοστάσιο των "εχθρών" της βασικά επιχειρήματα και τσιτάτα. Εξελικτική θεωρία, ναι γιατί όχι δεν έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω μας. Ινδιάνοι της Αμερικής και λοιποί "άγριοι". Ναι έχετε δίκιο κάναμε σφάλματα ζητάμε συγγνώμη. Γαλιλαίος, Κοπέρνικος, ουψ σφάλμα, συγγνώμη και πάλι. Με αυτόν τον τρόπο η καθολική εκκλησία κατόρθωσε να εκσυγχρονίσει το προφίλ της στην μετανεωτερικότητα ενώ ταυτόχρονα δεν άφησε τα κεκτημένα τα οποία τεχνηέντως και πονηρά συνεχίζουν να προωθούνται από το πλήθος των "παρα-εκκλησιαστικών" οργανώσεων της οι οποίες μάλλον εκφράζουν αυτά που όλοι τους πιστεύουν αλλά δεν συμφέρει να πουν ανοιχτά και επίσημα.

Και επανερχόμαστε τώρα στο εύλογο ερώτημα. Γιατί οι ντόπιοι χριστιανοί κρατούντες δρουν τόσο διαφορετικά; Είναι τελικά βλακεία; Μου φαίνεται απίθανο, ο μηχανισμός αυτός που έχει καταφέρει να συντηρεί μια από τις τελευταίες περίπου θεοκρατίες στον πλανήτη, ο μηχανισμός αυτός που έχοντας προβλέψει τον επικείμενο διαχωρισμό από το κράτος, αγοράζει και πουλάει ολόκληρη την χώρα ώστε να ρευστοποιήσει τα κατεκτημένα εδάφη, ο μηχανισμός που εκπρόσωποι του εμπλέκονται σε ιστορίες αρχαιοκαπηλίας, σεξουαλικών διαστροφών, ληστειών, διαπλοκών με κάθε άλλη μορφή εξουσίας, ιστορίες πρακτόρων κτλ, να προβαίνει κατά σε καιρούς σε τέτοιες ηλίθιες αντιδράσεις.

Θεωρώ πολύ πιθανότερη μια εξήγηση που θα λαμβάνει υπόψη , και άλλες παραμέτρους πολύ σημαντικές κατά την γνώμη μου, όπως το ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν πέρασε ποτέ από έναν διαφωτισμό, όπως τα άλλα δυτικά κράτη με αποτέλεσμα η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία να μην έχει χρειαστεί ως τώρα να μετασχηματιστεί για να αντιμετωπίσει κινήματα παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν αντιμέτωποι οι καθολικοί λόγου χάρη, απλά πέρασε από την θεοκρατία στην μοντέρνα αδιαφορία, οπότε και δεν έχει λόγο να απεμπολήσει μόνη της την σχέση σουλτάνου - ραγιά που έχει με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Έτσι, τέτοιες ενέργειες των ορθοδόξων, δεν είναι κουταμάρες όπως ίσως αρκετοί υποθέτουν, αλλά επίδειξη ισχύος και σύσφιξη των δεσμών της με το ποίμνιο ή τέλος πάντων το κοινό της. Από την στιγμή που η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει χάσει τα μέσα που της επιτρέπουν την εξουσιαστική σχέση με την κοινωνία ( χρήματα, διαπλοκή, παιδεία κτλ ) ξέρει και πολύ καλά πως οι όποιες αντιδραστικές στο «θεάρεστο» έργο της φωνές απλά θα σβήσουν μέσα στον βόμβο μιας αδιάφορης κοινωνίας ενώ η πόλωση των «δικών» της και οι γονυκλισίες των κρατικών θα κρατήσουν πολύ περισσότερο*. Εξ’ άλλου σωστά έχει επισημανθεί πως στις κοινωνίες της αδιαφορίας, οι ισχυρές μειοψηφίες είναι αυτές που «περνάνε» το δικό τους. Και φυσικά ποτέ καμιά εξουσιαστική σχέση που χρησιμοποιεί την έμφυτη στον άνθρωπο θρησκευτικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συστήματα άρνησης και αντίδρασης που στερούνται της ικανότητας του να γεμίζουν το «κενό», όπως είναι το σύγχρονο κίνημα ( ο απόηχος του μάλλον ) του «αθεϊσμού» που τους αδιάφορους τους αφήνει αδιάφορους, τους σοβαρότερους να αναρωτιούνται ( μιας και το δίπολο θρησκεία-αθεία, φιλοσοφικά τουλάχιστον έχει καταρριφτεί ) και απλά ίσως καταφέρνει να πωρώσει ανάποδα κάποιους ήδη πωρωμένους.

*Προσωπικά θεωρώ όπως έχει δείξει η ιστορία, πως η δεδομένη ανεπάρκεια των γραφικών ( όπως εμφανίζονται τελευταία ) αθέων του εξωτερικού να αντιμετωπίσουν φαινόμενα που κινούνται στους χώρους της θρησκευτικότητας, δεν μπορεί παρά να έχει και εδώ το ίδιο αποτέλεσμα πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως τα περισσότερα κινήματα που εισάγονται στην Ελλάδα, περνάνε από μια τραγελαφική μεταμόρφωση προς το χειρότερο.
*χαρακτηριστικό είναι πως τα ίδια ΜΜΕ και οι ίδιοι δημοσιογράφοι που τώρα θα κατηγορούν την ΕΟΕ για «λογοκρισία» σε λίγο καιρό θα μιλούν για κατάνυξη, για πνευματικότητα και μπλα μπλα μπλα.

Σχετικές ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: