Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελληνική θρησκεία στο kontra channel

Ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα - η αξιολόγηση βέβαια δεσμεύει μόνο εμένα - για την νεοελληνική κοινωνία, την τελευταία εικοσαετία είναι αυτό της πατρώας παράδοσης, με κεντρικό μεν πυρήνα την Ελληνική «θρησκεία» αλλά γενικό πρόσταγμα την Ελληνική κοσμοθέαση, τον Ελληνα άνθρωπο, τον Ελληνικό πολιτισμό.
Δυστυχώς παρά την σημασία του, ή ίσως ακριβώς και λόγω τις επικινδυνότητας του για το όποιο εξουσιαστικό σήμερα σύστημα, το ζήτημα αυτό δεν έχει λάβει την ανάλογη προσοχή και σεβασμό από βασικές μερίδες της κοινωνίας και θεσμικά μέσα όπως τα ΜΜΕ.
Για τον λόγο αυτό ευχαριστώ τον Γρ. Βαλιανάτο που πιστός στην «ακραία δημοκρατικότητα» του μας έδωσε την δυνατότητα να θέσουμε ξανά το ζητούμενο έστω και για τα ~90 λεπτά μιας εκπομπής, χωρίς κανιβαλισμούς, χωρίς διάθεση γελοιοποίησης με τον απαραίτητο σεβασμό που αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό για την πατρίδα μας ζήτημα. Ελπίζω το δημοσιογραφικό του παράδειγμα να το μιμηθούν και άλλοι αφήνωντας τον χλευασμό, τις φαιδρότητες τα κίτς και την γραφικότητα στο παρελθόν που ανήκουν. Το στοίχημα είναι εξ' άλλου για όλη την νεο-ελληνική κοινωνία ειδικά αν θέλει να ξεπεράσει την παρακμή της και να αποκτήσει βιώσιμο όραμα για το μέλλον.Όλη η εκπομπή σε 9 μέρη εδώ