Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός θα λάβει χώρα την άλλη εβδομάδα 12-13 Φεβρουαρίου στον Γέρακα, τόπο γενέτειρας του σχολάρχη Επίκουρου.

Εκτός του ότι απ’ όσον γνωρίζω είναι το πρώτο συμπόσιο του είδους που είναι αφιερωμένο στην Επικούρεια φιλοσοφία το πιο σημαντικό είναι πως οργανώθηκε από πραγματικούς φίλους της σχολής με την κανονική σημασία του όρου, δηλαδή από ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν ως Επικούρειοι και όχι από κάποια ψυχρά ακαδημαϊκά κέντρα.
Έτσι αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια ‘αναβίωσης’ μιας φιλοσοφικής σχολής, από Έλληνες (και πολυθεϊστές) που βρίσκει ανταπόκριση από την πολιτεία καθώς το συμπόσιο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Γέρακα με πλούσιο πρόγραμμα και σημαντικούς ομιλητές/συντελεστές.
Ας ελπίσουμε να είναι το πρώτο του είδους που αποδεικνύει πως η λαϊκή βάση μπορεί αν λειτουργήσει σοβαρά να ανακτήσει την θέση που πρέπει να έχει στην πολιτεία.

Εύγε στους συντελεστές η προσπάθεια τους αξίζει να υποστηριχθεί από όλους μας.
Το πρόγραμμα το συμποσίου και περισσότερες πληροφορίες εδώ

4 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά που το διοργανώνουνε. Ελπίζω μόνο να παραβρεθούνε πραγματικο΄λι επικούριοι και όχι οι πωρωμένοι που βρέθηκαν κάποτε στα Προμήθεια.

Pandion είπε...

Δεν είμαι βέβαιως τι εννοείς με την ευχή αλλά η χθεσινή πρώτη ημέρα που παρακολούθησα ήταν εξαιρετικα επιτυχημένη με αποτέλεσμα να φύγω κατενθουσιασμένος αν και όχι μεγάλος fan της συγκεκριμένης σχολής :-)
Το επίπεδο το εισηγήσεων εξαιρετικό, προσέλευση κόσμου μαζική, οργάνωση πολύ καλή, δέσμευση τοπικών αρχόντων για καθιέρωση του συνεδρίου, ονοματοδότηση ΄πάρκου ΄κηπος ΕΠίκουρου', εξέφραση θέλησης για ανέγερση ανδριάντα του φιλοσόφου σε πλατεία, χαιρετισμοί απο Γιάλομ και άλλους επιφανείς ακαδημαικούς. Μια χαρά!!!

Panos Konstantinidis είπε...

> Δεν είμαι βέβαιως τι εννοείς με την ευχή

Κάποτε στα Προμήθεια όταν είχε γίνει Επικούρειο συμπόσιο ο εισηγητής (δε θυμάμαι ποιος ήτανε) είχε αρχίσει τη συζήτηση με τη φράση (οι τονισμοί δικοί μου) "ο επικουρισμός είναι η μοναδική αληθινή θρησκεία για ελεύθερους ανθρώπους" όπερ και σημαίνει ότι ένας Πλατωνικός ή Στωικός είτε

α) δεν ακολουθεί μία αληθινή θρησκεία ή
β) δεν είναι ελεύθερος άνθρωπος.

το οποίο για εμένα δε διαφέρει σε τίποτα από αυτά που ευαγγελίζονται οι μονοθεϊστικές θρησκείες.

Φανατισμός υπάρχει παντού, σίγουρα και μέσα στον κύκλο των Επικούρειων. Ελπίζω μόνο αυτό να είναι μεμονωμένο φαινόμενο, και μάλλον είναι αν κρίνω από το πως πήγε το συνέδριο.

Pandion είπε...

Α ναι σαφώς παρατηρείτε ένας τέτοιος ιδεολογικός φανατισμός ειδικά στον χώρο των Επικουρίων.
Νομίζω το έχουν κάπως μετριάσει :-) εξ' αλλού σε τέτοιου τύπου συνέδριο τέτοιες κορώνες είναι πιο δύσκολο να εκφραστούν.