Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μια άλλου τύπου "τρομοκρατία"





Προς τους φίλους μου και τους υποστηριχτές μου για να τους βοηθήσει να βγάλουν νόημα από όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν συμβεί τόσο γρήγορα: Ορισμένες ανθρώπινες κουλτούρες έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον της Γης εδώ και χιλιετίες. Επέλεξα να πολεμήσω στο πλευρό των αρκούδων, των λιονταριών των βουνών, των ασβών, των νυχτερίδων, των saguaros (είδος κάκτου), των ρόδων των γκρεμών και όλων των άλλων άγριων πλασμάτων. Είμαι απλά το πιο πρόσφατο θύμα σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά απόψε, έχω κάνει μια απόδραση απο την φυλακή-Επιστρέφω σπίτι, στην Γη, στον τόπο καταγωγής μου. Bill, 21/12/05 (το χειμερινό ηλιοστάσιο.) William C. Rodgers


Σκεφτόμουν τον W. Rodgers όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο ακούω και διαβάζω διάφορα για τις Σκουριές στην Χαλκιδική, την εταιρία χρυσού, τον αγώνα των κατοίκων, τις συλλήψεις τα ξημερώματα και όλες τις βαθυστόχαστες αναλύσεις για την ανάπτυξη και αντίστοιχα τις τρομοκρατικές ενέργειες στο εργοτάξιο κτλ.

Τον σκεφτόμουν, όχι γιατί αναγκαία τον ταυτίζω με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, οι οποίοι αντιδρούν, εξάλλου έχω ελάχιστη πίστη στις καλές προθέσεις των νεοελλήνων και στα αποτελέσματα των κομματικών πατερναλισμών, τα οποία σπεύδουν να καρπωθούν γεγονότα. Πολύ απλά, δεν ξέρω τι συμβαίνει στις σκουριές και δεν έχω σχηματίσει ασφαλή άποψη. Δεν είναι, όμως, και δύσκολο να υποθέσουμε, πως αυτό που στα γραφεία των αναπτυξιακών φαντάζει χρυσωρυχείο, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχτεί κόλαση για την περιοχή και το περιβάλλον.
Όπως και να έχει, η περίπτωση του Rodgers, μου ερχόταν συνειρμικά στο μυαλό, λόγω της επιμονής στην χρήση της λέξης τρομοκρατία, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα για τα γεγονότα στις Σκουριές.

Ο Rodgers ήταν μέλος του Απελευθερωτικού Μετώπου της Γής,  Earth Liberation Front ή απλά ELF, τα μέλη του οποίου είναι γνωστά ως Elves (Ξωτικά). Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1992 στην Αγγλία και γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, όπου η δράση της υπήρξε τελικά πιο έντονη. Κύρια πεποίθηση της οργάνωσης είναι πως η εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος από τις παγκόσμιες εταιρίες πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενός είδους ανταρτοπόλεμο κατά τον οποίον τα ξωτικά προσπαθούν με εμπρησμούς, βόμβες και κάθε άλλο μέσον να προκαλέσουν μεγάλες οικονομικές ζημιές στις εταιρίες και τα συμφέροντα τα οποία απειλούν το περιβάλλον, ώστε να σταματήσουν την δράση τους κάνοντας ασύμφορη την "επένδυση" κτλ.

Από το 1997, χρόνος κατά τον οποίο εμφανίζεται η οργάνωση στην Αμερική, μέχρι το 2004 που κυκλοφορεί το βιβλίο Burning Rage of a Dying Planet: Speaking for the Earth Liberation Front, μαθαίνουμε πως οι  δράσεις των ξωτικών είχαν προκαλέσει συνολικές ζημιές της τάξης των 45εκ $ ενάντια σε υποδομές εταιριών οι οποίες ασχολούνταν με την ξυλεία, την γενετική τροποποίηση σπαρτών, την αποψίλωση δασών, την κατασκευή οχημάτων για σπορ ή προωθούσαν την οικιστική ανάπτυξη σε προστατευόμενες ζώνες (βίλες εκ. δολαρίων) κ.α, πράγμα που οδήγησε το FBI το 2002 να συμπεριλάβει την οργάνωση στις μεγαλύτερες εν ενεργεία τρομοκρατικές οργανώσεις της Αμερικής, παρά το ότι ουδέποτε άνθρωπος σκοτώθηκε από τις ενέργειες της.

Με τις ενέργειες αυτές των ξωτικών, αλλά και άλλων ανάλογων οργανώσεων ή ιδιωτών (όπως του Ted-Unabomber- Kaczynski), γεννήθηκε και ο όρος οικοτρομοκρατία. Η υπαγωγή μάλιστα αυτών των ενεργειών στους νόμους τους αναφερόμενους στις άλλες πιο γνωστές μορφές τρομοκρατίας, δείχνει και την σοβαρότητα με την οποία οι αρχές αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο.
Ο Rodgers ή Αβαλον, συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου του 2005 κατά την διάρκεια της επιχείρησης Operation Backfire του FBI, μάλλον μετά από εσωτερική προδοτική πληροφόρηση και κατηγορήθηκε για έναν εμπρησμό του 1998 στο εθνικό κέντρο ερευνών άγριας ζωής. Επίσης, του αποδόθηκε η πατρότητα κάποιων ανώνυμων εγχειριδίων για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου τύπου ανταρτοπόλεμου, τα οποία είχαν μεταδοθεί στο ίντερνετ, με αποτέλεσμα να εμπνέουν και να καθοδηγούν όλους τους αυτόνομους πυρήνες οικοτρομοκρατών παγκοσμίως.

Ο Rodgers γνωρίζοντας πως η σύλληψη του και η πιθανή καταδίκη του με νόμο περί τρομοκρατίας θα σήμαινε έναν μόνιμο εγκλεισμό σε φυλακές, κάτι το οποίο ένας ταγμένος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής δεν θα μπορούσε να αντέξει, άφησε πίσω του ένα μεταχρονολογημένο σημείωμα. Όταν η ημέρα του ηλιοστασίου του 2005 ήρθε, αυτοκτόνησε στην φυλακή με μια πλαστική σακούλα, σύμφωνα με τις αναφορές των υπηρεσιών. Το σημείωμα του έμεινε πίσω καθώς το πνεύμα του έφευγε μπροστά.

Αλήθεια, για τις Σκουριές δεν μπορώ να αποφανθώ, ούτε για τον Rodgers. Ξέρω, όμως, από την παράδοση μας, πως η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν σημαίνουν αυτά που διαβάζω στις ειδήσεις και ακούω στα ραδιόφωνα. Γνωρίζω επίσης, πως ο άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει το πλήρες του δυναμικό , μόνο σε ένα κατάλληλο περιβάλλον. Αυτό πάντα χαρακτηρίζεται από το Μέτρο (δεν χρειάζεται να είναι στατικό).  Αν εκλείψει το μέτρο και η σωστή προοπτική στο πως βλέπουμε τα πράγματα είμαστε χαμένοι. Γνωρίζω επίσης, πώς η κατάργηση του πολιτισμού και η επιστροφή σε μια ουτοπική προ-πολιτισμική κατάσταση "ευγενών αγρίων", όπως αυτή που ευαγγελίζονται οι μεσσίες της πράσινης αναρχίας και του εκο-πρωτογονισμού δεν είναι λύση, καθώς ο πολιτισμός είναι βασική φυσική έκφραση του ανθρωπίνου όντος.

Παρ' όλα αυτά, ίσως ο Rodgers να είχε δίκιο και όντως να μαίνεται μια μάχη κατά της φύσης και της Γής, από κουλτούρες αφύσικες και εχθρικές προς αυτήν και τον άνθρωπο.  Σε κάποιες εκδηλώσεις τους, είναι οι κατεξοχήν φορείς τρομοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν φοράνε μαντίλες, ή όταν καίνε ανθρώπους στην πυρά, τις αναγνωρίζουμε για αυτό που όντως είναι. Όταν φοράνε, όμως, τον μανδύα της προόδου και της ανάπτυξης μας τυφλώνουν με τις πολύχρωμες τους χάντρες. Καταφέρνουν μάλιστα πολλές φορές, εξουσιάζοντας, να ταυτίζονται με τον "πολιτισμό" και να αντιστρέφουν τους όρους, κατηγορώντας για τρομοκρατία τον όποιο αντίθετο στις πρακτικές και επιδιώξεις τους.

Δεν ξέρω για τις Σκουριες, ούτε για τον Rodgers. Όμως πολύ πιθανόν να μαίνεται όντως ένας πόλεμος, στον οποίον, ίσως κάποια στιγμή, κληθούμε να διαλέξουμε πλευρά. Απομένει να δούμε αν σε κάποιο απο τα στρατόπεδα θα υπάρχουν ακόμα αρκούδες, ξωτικά και φυσικό περιβάλλον...


2 σχόλια:

καλλίμαχος είπε...

Πάρα πολύ καλό, και εκφράζει μια σωστή θέση προς τα γεγονότα στην Χαλκιδική.

Πανδιων είπε...

Το μικρότερο σχόλιο που έχεις αφήσει στο μπλογκ. Νομίζω το μόνο που δεν φέρεις κάποια αντίρρηση. Οπότε θα προτιμήσω τις διαφωνίες για να επωφελούμαι και από τις απόψεις σου :-)