Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η χριστιανική μεσαιωνική λογοκρισία


Μεθαύριο την δευτέρα είχα κανονίσει να πάω σε μια βιβλιοπαρουσίαση. Ο φίλος δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου θα παρουσίαζε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού το βιβλίο που έχει επιμεληθεί για το ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού, με μια οπτική που εντάσσεται στο μυθικιστικό ρεύμα. Παρ' ότι το ζήτημα, ειδικά μετά την επιτυχία βιβλίων όπως ο κώδικας DaVinci και των αρχικών πηγών απ' όπου εμπνεύστηκε -ή κατέκλεψε κατ' άλλους- στοιχεία ο συγγραφέας, είχε τα τελευταία χρόνια γίνεται γνωστό στο ευρύτερο κοινό και υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα βιβλία στο εξωτερικό, στην Ελλάδα ακόμη δεν είχε προκύψει κάποιο. Οπότε ανέμενα με ενδιαφέρον το βιβλίο του Μηνά και ειδικά την συγκεκριμένη παρουσίαση στην οποία θα μιλούσαν για τα κείμενα τους και άλλοι φίλοι.

Χθες τελικά έμαθα πως υπήρχαν υπόγειες πιέσεις από εκκλησιαστικούς εκπροσώπους προς τους υπεύθυνους του πολιτιστικού προγράμματος και τον δήμαρχο, οι οποίοι ως συνήθως πράττει το εξαρτημένο από το ράσο πολιτικό μας προσωπικό υπέκυψαν - εύκολα φαντάζομαι - και ματαίωσαν την παρουσίαση. Κατά καιρούς γίνονται διάφορα παρόμοια τα οποία τυγχάνουν δημοσιότητας. Κάποια θεατρική παράσταση, κάποιο άλλο καλλιτεχνικό έργο κτλ και φανερώνουν τον μισαλλόδοξο, καταπιεστικό, και επεμβατικό χαρακτήρα των εκκλησιαστικών παραγόντων στην χώρα. Αρκετοί ίσως θεωρούν πως τέτοιες εκφράσεις είναι μόνο οι σπάνιες περιπτώσεις που γίνεται ντόρος και αποτελούν εξαίρεση. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι παρά αποτελούν την μόνιμη, υπογείως δρώσα μαυρίλα των φερόντων τα σκαιά ιμάτια, οι οποίοι καθημερινά κυριολεκτικά προβαίνουν σε ανάλογες πράξεις. Με πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές καταφέρνουν εν έτη "2013" να ελέγχουν απόλυτα το πολιτικό προσωπικό της χώρας, την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή ζωή της και τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον ευρύτερο πληθυσμό. Δεν είναι να απορούμε λοιπόν για την μεσαιωνικού χαρακτήρα κοινωνία η οποία πίσω από ένα πέπλο μας περιβάλει και για τα απολίτιστα "πάθη" που συχνά ο λαός εκφράζει σε όλο το δυνατό φάσμα. Αποτελούν απλά μια αντανάκλαση της ποιότητας των βυζαντινών "πνευματικών", οι οποίοι ελέγχουν τα πράγματα και εξουσιάζουν.



Και όλα αυτά για ένα εν πολλοίς ακίνδυνο βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται ένα διαδεδομένο θέμα... Πρώτη φορά όμως στην Ελλάδα.
Ας διαβάσουμε, όμως την ανακοίνωση του ίδιου του συγγραφέα από το http://meta-journalist.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html

Live your… Mythicism in Greece!
Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο πολιτισμού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού ότι η προγραμματισμένη κεντρική παρουσίαση του νέου μου βιβλίου με τίτλο «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύματων Μυθικιστών» θα πρέπει να ακυρωθεί. Αιτία οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον δήμαρχο από «εκκλησιαστικούς παράγοντες», που ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενό του έργου!
Με αυτό τον τρόπο η λογοκρισία και το κυνήγι των ιδεών έκαναν για ακόμα μια φορά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, την τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένα έντονο θεοκρατικό καθεστώς, εδώ όπου ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας αποτελεί εδώ και δεκαετίες όνειρο απατηλό.
Η στάση που επέλεξα να τηρήσω (μαζί με τις εκδόσεις Δαιδάλεος) απέναντι στο αίτημα των υπευθύνων του δήμου ήταν απολύτως ήπια. Θα ήμουν άλλωστε αφελής αν δεν ανέμενα αντιδράσεις από την έκδοση ενός έργου που αναδεικνύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα άγνωστο ζήτημα καταδικασμένο να χαρακτηριστεί… «απαγορευμένο». Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να πω πώς στεναχωρήθηκα και ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη, καθώς –με όσα κακά και στραβά έχει η εποχή που ζούμε- στις μέρες μας οι απόπειρες λογοκρισίας (σε συνδυασμό με τις ευκολίες που μας προσφέρει η τεχνολογία) πετυχαίνουν συνήθως τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με όσα οραματίζονται αρχικά οι εμπνευστές τους. Ήδη αρκετά διεθνή Μυθικιστικά δίκτυα μου έχουν ζητήσει αναλυτικές πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη με την προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου, χώρια την έκταση που θα πάρει το θέμα στην εγχώρια ειδησεογραφία.
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η κυκλοφορία του βιβλίου θα συνεχιστεί κανονικά, όπως επίσης είναι δεδομένο ότι κεντρική βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί. Όχι την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουνίου, αλλά σίγουρα μία από τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουνίου – θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο από το meta-journalist blog καθώς επίσης και από τη σελίδα των εκδόσεων Δαιδάλεος στο facebook).
Ξεκάθαρο όμως γεγονός είναι ότι ο Μυθικισμός ενοχλεί. Κι αυτό γιατί πριν ακόμα οι Μυθικιστικές ιδέες γνωρίσουν την αρμόζουσα διάδοση στη χώρα μας, έχουν ήδη καταφέρει να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσω των δύο μεγάλων και διαφημισμένων events που έχουν ανακοινωθεί. Έτσι πέρα από την περίπτωση που προαναφέραμε, ας θυμηθούμε τι έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την προβολή του Μυθικιστικού ντοκιμαντέρ «Ο Μεσσίας του Καίσαρα» στο cinema «Μικρόκοσμος» στην Αθήνα (δείτε εδώκαι εδώ).
Μάθε τι είναι ο Μυθικισμός

Διάβασε ένα εισαγωγικό άρθρο για το ζήτημα

Δες περισσότερα για το βιβλίο με τίτλο «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών»

Μηνάς Παπαγεωργίου (meta-journalist)
14/6/2013


4 σχόλια:

πρκλς είπε...

Το θετικό πάντως είναι ότι -προς το παρόν- επιτρέπεται η ελεύθερη έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων τέτοιας θεματολογίας, άσχετα αν εμποδίζεται η βιβλιοπαρουσίασή τους.
Ένα άλλο θετικό γεγονός είναι το ότι οι Δήμοι συνεχίζουν να ονομάζονται Δήμοι και όχι (για παράδειγμα) Ιερές Μητροπόλεις, ενώ τα πολιτιστικά κέντρα των Δήμων συνεχίουν να μην ονομάζονται (ας πούμε) Ιερές Μονές ή Εκκλησιαστικά Κατηχητικά ή οτιδήποτε σχετικό.

Υπάρχει ελπίδα λοιπόν!

Πανδιων είπε...

Κρατάνε τα προσχήματα. Εξάλλου αυτοί μπορεί να τα βλέπουν αλλιώς πχ
Βυζαντινοί Δήμοι
Από την μία οι παλαιοημερολογήτες από την άλλοι οι καθολικοί να και οι ορθόδοξοι δως τους και μονοφυσίτες κτλ
http://eranistis.net/wordpress/2013/03/18/%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CE%B9/

Ανώνυμος είπε...

"υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα βιβλία στο εξωτερικό, στην Ελλάδα ακόμη δεν είχε προκύψει κάποιο."

http://www.psarasbooks.gr/eshop/book.php?TitlesID=v2813

Πανδιων είπε...

Ευχαριστώ, δεν το είχα υπόψη το βιβλίο. Βέβαια να κάνουμε εδώ ένα διαχωρισμό μεταξύ των γενικότερων έργων κριτικής του χριστιανισμού και αυτών που ανήκουν στην κατηγορία που μας απασχολεί, που έχουν δηλ. μυθικιστική οπτική.