Σίγουρα η σημαντικότερη σε ουσία εργασία όλο αυτό το διάστημα, ήταν η προσπάθεια της κοινότητας για την απόκτηση της νέας νομικής μορφής (http://religion.labrys.gr/), προσπάθεια η οποία ελπίζουμε να έχει σύντομα αίσια έκβαση, καθώς μπορεί να αποτελέσει την αναγκαία βάση για πολύ περισσότερες δράσεις και αποτελέσματα. Όλα αυτό το διάστημα τρεξίματος της υπόθεσης αυτής είδαν τα μάτια μου και άκουσαν τα αυτιά μου τόσα πολλά...πλήθος και τα κοινωνιολογικού μην πώ και ψυχιατρικού ενδιαφέροντος συμπεράσματα που αβίαστα βγαίνουν. Ίσως τα συζητήσουμε στο μέλλον.
Έπειτα, σε συνέχεια της πρώτης εκδοτικής προσπάθειας με το "Ελληνικός Πολυθεϊσμός : Οικιακή λατρεία" (https://www.ianos.gr/oikiaki-latreia-0313162.html) και την εξαιρετικά επιτυχημένη μετάφραση του και κυκλοφορία στο εξωτερικό (http://www.amazon.com/dp/1503121887) την οποία στήριξαν τόσο πολύ οι ξένοι φίλοι που τείνει να αποτελέσει το δεδομένο εγχειρίδιο του σύγχρονου Ελληνικού πολυθεϊσμού, όποτε βρίσκω χρόνο προσπαθώ να γράφω κείμενα για το δεύτερο βιβλίο σχετικά με τις δημόσιες λατρευτικές εκφράσεις και πρακτικές της ελληνικής θρησκείας. Η κυριότερη διαφορά με το πρώτο βιβλίο στο οποίο η δυσκολία ήταν η ανεύρεση των βασικών πηγών για την οικιακή λατρεία, καθώς αυτή ήταν παραγκωνισμένη σε επίπεδο μελετών και εστίασης, είναι η επιλογή από ένα μέγα πλήθος πρωτογενών πηγών αλλά κυρίως δευτερευόντων πηγών και έργων. Για να βγεί και αυτό το βιβλίο σε μια μορφή μεστών χρηστικών κειμένων απαιτείται τεράστια απόσταξη των δεδομένων και προσεκτική επιλογή των πληροφοριών για να μπορούν να περάσουν στον αναγνώστη αυτά που θεωρώ ουσιαστικές βάσεις για τα ζητούμενα. Λογικά, λαμβάνοντας υπόψη το μέχρι στιγμής υλικό, στην τελική του μορφή το βιβλίο θα είναι μεγαλύτερο από το πρώτο και στο μέρος των εισαγωγικών κειμένων αλλά και σε αυτό της πρακτικής άσκησης δηλαδή των εορτών και τελετών, οπότε κάντε λίγο υπομονή (και εγώ μαζί).
Στο συγγραφικό κομμάτι επίσης, πρόσφατα ξεκίνησα να σημειώνω και περιστασιακά να γράφω πρόχειρα κείμενα για ένα προσωπικότερο project το οποίο προς το παρόν τιτλοφορώ "Σκέψεις για τον σύγχρονο ελληνικό πολυθεϊσμό". Εν αντιθέσει με τα παραπάνω βιβλία τα οποία έχουν ελάχιστα έως καθόλου θεωρητικά κείμενα (ιδεολογικής κατεύθυνσης θα λέγαμε) αλλά κυρίως πρακτικά και ιστορικά, σε αυτό σκοπεύω να συμπεριλάβω ελάχιστα ιστορικά και πηγές και πολλά από τα δεύτερα. Επειδή το έναυσμα για τα περισσότερα κείμενα πηγάζει από τις εμπειρίες, τις απορίες και τα ερεθίσματα εντός του περιβάλλοντος του εν Ελλάδι πολυθεϊσμού και γενικότερου αρχαιολατρικού ρεύματος, το οποίο ζώ εκ των εσω εδώ και πολλά χρόνια, προφανώς ο χαρακτήρας των κειμένων είναι από την μία προσωπικός, από την άλλη ελπίζω χρήσιμος γενικότερα, ώστε να αποτελέσει μια βάση προβληματισμών και συζήτησης γύρω από τα θιγόμενα θέματα. Ισως μάλιστα, αργότερα και τεκμηρίου περί των θιγομένων φαινομένων. Παρότι δεν έχω καταλήξει στην τελική μορφή, προς το παρόν φαίνεται πως αυθόρμητα έχουν δημιουργηθεί κάποιες ενότητες κειμένων, όπως για παράδειγμα μια στην οποία θίγονται ζητήματα που άπτονται της ιστορικής καταγωγής αυτού του "κινήματος" και των μετεξελίξεων του μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, καθώς και των διαφόρων παρακλαδιών που κατά καιρούς πετάγονται. Μια δεύτερη ασχολείται με ζητήματα χρονικότητας και εντοπιότητας του σύγχρονου πολυθεισμού. Μια τρίτη με περί Θεών η άλλως θεολογικού χαρακτήρα σκέψεις, μια τέταρτη με κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα και ούτω καθεξής. Δεν ξέρω πόσο καλός θα φανεί μαζί μου ο χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί και αυτό το project αλλά αν έχετε τυχόν προτάσεις για να θιχτούν/συζητηθούν θέματα που νομίζετε πως λείπουν από το σημερινό σύμπαν του πολυθεϊσμού τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να μου το πείτε.
Ακόμα, καθώς έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή μου ώς ομιλητή στο πολύ ενδιαφέρον 1ο πανελλαδικό μυθικιστικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες θα πρέπει να ολοκληρώσω σύντομα την εργασία που θα παρουσιάσω. Ελπίζω να την βρείτε, όπως και όλο το συνέδριο ενδιαφέρουσα και εσείς. Περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν εδώ : mythcon και θα επανέλθω όταν έχουν καταλήξει τα διαδικαστικά για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τον τόπο κτλ.
Πίσω έχουν μείνει και οι ενασχολήσεις με τις Μούσες, πέρα από τις κατά καιρούς μουσικές εκφράσεις για τις εορτές και παραστάσεις σε Προμήθεια, Αττικα Διονύσια κτλ. Παρότι κατά καιρούς οι Κάβειρος σκάνε μάτι και παίζουν λίγο (όπως πρόσφατα στο δεύτερο Athens Goddess Festival, δεν έχω καταφέρει να σοβαρευτούμε να μπούμε στούντιο να βγάλουμε ενα προσεγμένο άλμπουμ όπως πολλοί φίλοι μας ζητάνε τόσα χρόνια. Το υπάρχον υλικό φτάνει για τρία άλμπουμ και έτσι όπως πάει αν δεν γίνει κάτι ώστε να βρεθούν, χρήματα για το στούντιο, χρόνος και διάθεση οργάνωσης των μελών, ίσως να γίνουμε από τα λίγα σχετικά σχήματα με 100 κομμάτια και καμία κυκλοφορία, το απόλυτο underground cult δηλ :-).
Ευτυχώς πρόσφατα τελείωσαν οι ηχογραφήσεις της καινούργιας δουλειάς των Kawir στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω παίζοντας κλασικά φλογέρες, αρχαία λύρα, ψαλτήρι, γκάιντα κτλ. και δεν νοιώθω εντελώς αποξενωμένος από τις Θεές. Ελπίζω το άλμπουμ να κυκλοφορήσει σύντομα και να μας ανεβάσει λίγο, όπως εξάλλου όλες οι προηγούμενες δουλειές του εμβληματικού πια σχήματος.
Βιντεάκι που γραφουμε ένα κάλεσμα βούκινου εδώ.
Τέλος, ελπίζω στο επόμενο διβδόμαδο με κάτι άδειες που περίσσεψαν να βρώ λίγο χρόνο, ανάμεσα στις εργασίες για τις τρεις ενότητες του πανεπιστημίου που αποφάσισα να πάρω φέτος (λες και περίσσευε χρόνος και δεν έφταναν οι δύο...), να ανεβάσω κανένα κείμενο απ' όλα αυτά που θα ήθελα να έχω ανεβάσει.
Αν δεν τα πούμε μέχρι ή την Κυριακή στον λόφο για τα Ποσείδεα, Διονύσια καλό Ηλιοστάσιο σε όλους.
Ερρωσθε άπαντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου