Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Ας αδείασει από είδη......

Την ίδια στιγμή που η χώρα, εν μέσω τηλεοπτικού παροξυσμού ασχολείται με το σοβαρότατο ζήτημα της απαγόρευσης του καπνίσματος, και ο πλανήτης ζει το δράμα του πρόωρου θανάτου του Michael Jackson, διάβασα στο in.gr την παρακάτω είδηση.

Ανέφικτος φαίνεται ο στόχος του ΟΗΕ για διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.


Εξωπραγματικός φαίνεται σήμερα ο στόχος της διεθνούς κοινότητας να ανακόψει την μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έως το 2010. Η οργάνωση που καταγράφει τα απελούμενα είδη διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες της τελευταίας πενταετίας δεν έχουν αποδώσει.

Η IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), η οποία εκδίδει την επισημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, ανέλυσε δεδομένα για 44.000 από τα 1,8 εκατομύρια είδη που έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Διαπίστωσε ότι αμφίβια, τα θηλαστικά και τα πτηνά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο είναι σήμερα περισσότερα από ό,τι πριν από μια πενταετία. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται μάλιστα για το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι από τους τελευταίους πέντε αιώνες έχουν εξαφανιστεί 869 είδη, ενώ ακόμα 290 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή έχουν ήδη εκλείψει.

Σε κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται 16.928 είδη, αριθμός στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά.

Το 2002, οι χώρες που συμμετείχαν σε διάσκεψη της Συνθήκης Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, καθώς και στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξης, έθεσαν στόχο να έχουν σταματήσει τη μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έως το 2010.

Ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, προειδοποιεί τώρα η IUCN. «Η βιοποικιλότητα συνεχίζει να φθίνει [...] Συμβαίνει παντού» δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Βι, κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην αφήσουν την οικονομική κρίση να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το περιβάλλον και ζήτησε μείωση της σπατάλης ενέργειας και της κατανάλωσης αγαθών, επανασχεδιασμό των πόλεων και αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.

Ο απαραίτητος σχολιασμός αύριο, σήμερα είμαι αρκετά κουρασμένος.

4 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Σε βρίσκω υπερβολικό. Επειδή δηλαδή δεν μπορούμε να λύσουμε τα κύρια προβλήματα δεν πρέπει να μας απασχολεί ο αντικαπνιστικός νόμος; Ίσα ίσα αυτό είναι ένα πείραμα, να δούμε αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως χώρα. Αρχίζουμε από τα εύκολα (απαγόρευση του καπνίσματος) και πάμε στα δύσκολα. Αν μπορούμε να λύσουμε τα εύκολα τότε προχωράμε και στα δύσκολα. Εσύ όμως μας λες να προσπαθήσουμε να μάθουμε λογαρίθμους χωρίς να μάθουμε πρώτα προπαίδεια. Παράλογο.

Πανδιων είπε...

Πάνο, δεν είπα να μην μας απασχολεί αυτό και να μας απασχολεί το άλλο. Ο τρόπος που μας απασχολεί είναι αυτό που κυρίως με ενοχλεί. Το ότι ακόμα και αυτό το θέμα ( που στην ουσία του είναι σοβαρό ) αντιμετωπίζεται απο τα ΜΜΕ και προφανώς και εμάς σαν φαρσοκωμωδία, όπου ο υπουργός πχ Υγείας συνομιλεί στα παράθυρα με ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, δείχνει όχι μόνο το επίπεδο της χώρας, αλλά δίχως άλλο βάζει και ταφόπλακα σε οποιαδήποτε ελπίδα να ασχοληθούμε σοβαρά είτε με αυτό ( ελάσσων ) είτε με το άλλο ( μείζον ) θέμα.

Δηλ εσύ τι υποστηρίζεις πως πρέπει να πειραματιστούμε πρώτα να λύσουμε το θέμα του που θα καπνίζουμε ( με ρεπορτάζ, παράθυρα , βιντεο κλιπ κτλ σε αυτό το επίπεδο) και αν επιτύχουμε να προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε και με το επόμενο και το μεθ' επόμενο;

Συγγνώμη αλλά έτσι μια ζωή θα απασχολούμαστε με το πρόβλημα σε πια παραλία να πάμε να κάνουμε ρεπορτάζ για τον καύσωνα ώστε να έχει καλόσχημα κωλαράκια .

Panos Konstantinidis είπε...

Χρήστο εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη σοβαρότητα και στο θέμα του καπνίσματος. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να σοβαρευτούμε για το ελάσσων μην περιμένεις να σοβαρευτούμε και για το μείζων. Απλώς ο τρόπος που έθεσες το πρόβλημα του καπνίσματος το κάνει να ακούγεται σαν φαρσοκωμωδία.

Πανδιων είπε...

Πάνο,
προς "δικαιολόγηση" του γιατί και το πώς τα έγραψα αυτά.
Το σημερινό ζήτημα των τηλε-κανιβάλων και ημών που τους παρακολουθούμε είναι πως θα θαφτεί ο King of Pop χωρίς εγκέφαλο και ποιος σκηνοθετεί ΕΛΕΟΣ ΘΕΟΙ ποιος σκηνοθετεί; την κηδεία του.

Ε αν αυτό δεν δικαιολογεί την ανάρτηση μου......

Εδώ είμαστε κανίβαλοι να μου πεις ας λύσουμε πρώτα το πρόβλημα αυτό και ας πάμε παρακάτω. Ορθόν και πάω πάσο.