Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

....θα τον γεμίσουμε εμείς.

Συνέχεια από εδώ

Την στιγμή λοιπόν που ο πλανήτης φαίνεται να έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, η πλειονότητα της πολιτισμένης ανθρωπότητας απασχολείται, με το προδοτικό χάζεμα των ΜΜΕ αρωγό, με γελοία, άνευ ουσίας η virtual reality θέματα.
Το ανάλαφρο, το άσκοπο και το χαζοχαρούμενο κυριαρχούν στην σκέψη μας, στις συζητήσεις μας και φυσικά στον τρόπο ζωής μας, την ίδια στιγμή που τα πάντα γύρω μας – έξω από τις αφύσικες φυσαλίδες του σύγχρονου πολιτισμού – εξαφανίζονται και πεθαίνουν.
Κάποιοι, ελάχιστοι, που αγωνιούν για αυτά τα πράγματα, γνωρίζουν το πρόβλημα και έχουν προ πολλού πετάξει από πάνω τους τα χαζοχαρούμενα προσωπεία ( ή απλά ρομαντικά μερικές φορές ) του σύγχρονου τρόπου σκέπτεσθαι που κυριαρχείται από ανέξοδους, παράλογους και στα όρια του ηλιθίου συναισθηματισμούς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, και έχουν προτείνει και λύσεις.
Οι λύσεις αυτές είναι τρομαχτικές αλλά μοιάζουν να είναι οι μόνες λογικές και βιώσιμες σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω πως πχ

Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού ( αν αποφασίσουμε πως είναι πρόβλημα και πάψουμε να ακούμε το συναισθηματικό κακομαθημένο παιδάκι μέσα μας που ακόμα πιστεύει σε παραμύθια αέναης ανάπτυξης, όλη η ανθρωπότητα αγαπημένη και λοιπές αρλούμπες που πουλάει η σύγχρονη κουλτούρα της κατανάλωσης ), είναι να εφαρμοστεί παγκόσμιος έλεγχος στις γεννήσεις, έτσι ώστε όχι μόνο να σταματήσει η γεωμετρική αύξηση αλλά να γίνει αρνητική. Πρέπει επίσης να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιατρική και το τι οφείλει ως επιστήμη να μας προσφέρει. Εκτός αν συνεχίζουμε να μετράμε την ποιότητα ζωής με μέσους όρους ζωής μην λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως 10 χρόνια καρκίνος, 15 αλτζχάιμερ και 5 κλινήρης για να φτάσεις τα 80-90 δεν είναι ποιότητα ζωής.

Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί – αν αυτό είναι ακόμα εφικτό – η καταστροφή, θα είναι να περιορίσουμε τις ανάγκες μας στις απαραίτητες, να υπάρχει κατά περιοχές, αυτάρκεια με τα τοπικά προϊόντα, να σταματήσει η ανισσόροπη κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με άλλα λόγια να σταματήσει ο σημερινός οικονομικός πολιτισμός. Εκτός και αν ακόμα βλακωδώς συνεχίζουμε οι δυτικοί να «φιλοσοφούμε» για τον πλανήτη εν μέσω λουκούλλειων γευμάτων με αγαθά από παντού, και πιστεύουμε πως γίνεται να μοιραστεί ισομερώς ο πλούτος της γής και εμείς να συνεχίσουμε να ζούμε όπως τώρα.

Ο μόνος τρόπος για να δοθούν λύσεις φαίνεται να είναι με εξουσιαστικό τρόπο, αφού η αποχαυνωμένη ανθρωπότητα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να βγει από την εικονική πραγματικότητα, της καπναπαγόρευσης, του θανάτου των Pop ειδώλων, της εφορίας, των λαμογιών κτλ και να αποφασίσει από κοινού να απεμπολήσει τα κεκτημένα ( σε αγαθά, τρόπο ζωής κτλ ). Αλλά ακόμα και αν κάποιοι στο χείλος του γκρεμού το αποφάσιζαν, οι δίπλα τους ίσως θα συνέχιζαν να πράττουν τα ίδια με αποτέλεσμα απλά να πάρουν την θέση τους. Πως πχ θα σταματήσει ο «πολιτισμένος δυτικός» κόσμος τους αναπτυσσόμενους ασιάτες ( κινέζους, ινδούς κτλ ) να σταματήσουν να ΘΕΛΟΥΝ να καταναλώσουν όσο τα καπιταλιστικά ινδάλματα της Δύσης. Δεν γίνεται, οπότε μάλλον ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος.

Τέλος, θα πρέπει ΤΩΡΑ να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα, να γίνει αντιληπτό πως το σύνολο υπερέχει σε αξία του μέρους, πως τα ανθρώπινα κεκτημένα και δικαιώματα πρέπει να υπάγονται στα πλανητικά, και πώς για να επιβιώσουμε πρέπει να ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ.

Την 12η ώρα του πλανήτη πρέπει να μας στεναχωρεί περισσότερο ( και αληθινά όχι μέσω μια τηλεόρασης και για 5 λεπτά ) η εξαφάνιση των ειδών, και η πλήθυνση με ρυθμούς κατσαρίδας των δίποδων, παρά η οικονομική κρίση, το πρόστιμο της εφορίας, ο θάνατος ενός διάσημου, τα δικαιώματα μας ( στην κατανάλωση αλλά American dream ), και όλες οι λοιπές άνευ σημασίας για την Γη ( και επομένως μελλοντικά για εμάς του ίδιους ως είδος ) δραστηριότητες μας.
.

1 σχόλιο:

Panos Konstantinidis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.