Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Μεταναστευτικό - Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε

Προσπαθώ τις τελευταίες μέρες διαβάζοντας κυρίως, να βγάλω μια άκρη μέσα από το βομβαρδισμό απόψεων, φωνών και σόου για το μεταναστευτικό. Σκέφτηκα ωραία ρε φίλε εσύ είσαι με κάπως διαμορφωμένες απόψεις θεωρητικά, στην πράξη όμως, επί τούτου, στο συγκεκριμένο εδώ και τώρα τι λες. Έτσι για να συνομιλήσω με τον εαυτό μου δηλ.

Οπότε έκανα το αυτονόητο, πήγα στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης - ουφ - όπου παρουσιάζεται η πρόταση επί του νομοσχεδίου και ακολουθεί ο σχολιασμός των πολιτών. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι εξοικειωμένος με νομικά θέματα το πάλεψα όμως, διάβασα και ξαναδιάβασα, κοίταξα και τα προηγούμενα ακολούθησα και τα σχετικά, η αίσθηση μου είναι πως τα προς αλλαγή άρθρα μάλλον είναι προχειρογραμμένα ή αφήνουν κενά κάτι το οποίο βέβαια μπορεί να οφείλεται στην δική μου άγνοια επί των θεμάτων.

Διάβασα όμως και πολλές σελίδες από τα σχόλια των πολιτών και έφριξα. Τελικά μου αρέσει το κόλπο γιατί βλέποντας η κυβέρνηση τα σχόλια προέβει σε διευκρινήσεις πολλές από τις οποίες στοχεύουν ακριβώς στην μεγάλη μερίδα των σχολίων. Και οκ το να μην γνωρίζουν οι πολίτες πως οι όροι ιθαγένεια και υπηκοότητα εναλλάσσονται και εννοούν το ίδιο πράγμα οπότε να γράφουν διάφορα για ιθαγενείς ( οι Έλληνες ) και για υπάκουους υπηκόους το δέχομαι είναι φταίξιμο δικό τους, μέχρι και στην Βικιπαίδεια το λέει πως είναι το ίδιο, σε μια πρεσβεία να μπεις να δεις τα άρθρα της ισχύουσας νομοθεσίας το καταλαβαίνεις. Αλλά να μην φαίνεται αν η ιθαγένεια με τρεις σχολικές τάξεις δημοτικού αναφέρεται σε παιδιά νόμιμων μεταναστών η γενικά περί παίδων... και μετά οικογενειακό δίκαιο κτλ, τι να πω θα έπρεπε να φαίνεται εξ' αρχής.

Όπως και να έχει μετά μπαίνουμε στον μαγικό κόσμο των αριθμών. Είναι εκατό να τους καλέσω σε πάρτι είναι χίλιοι να κάνουμε καμιά συναυλία, μην είναι δέκα χιλιάδες να ζήσει η επαρχία, μην είναι αμέτρητα μιλιούνια σαν της θάλασσας τα κύματα να αυτοπυροβοληθώ στον κρόταφο; Εκεί είναι που αν πας να βγάλεις άκρη χάνεις την μπάλα. Σαν τους υπολογισμούς των νεκρών Περσών του Μαραθώνα ένα πράγμα. Από 250χιλ μέχρι 2εκ. Τώρα για να δούμε πόσοι είναι νόμιμοι πόσοι παράνομοι πόσοι μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια και πόσοι με εκλογικά δικαιώματα άντε γεια. Ούτε όταν προσπαθούσα να μάθω για τα μιτοχόνδρια και τα άλλα συστατικά του κυττάρου στην βιολογία δεν κουράστηκα τόσο. Και το κακό, δεν έβγαλα και άκρη.

Οπότε εκεί πάνω αρχίζει όλη η σπέκουλα και η περί όνου σκιάς διαμάχη. Πάνω στην εξ' ορισμού άγνοια των πολιτών παίζουν μπάλα οι ομαδάρχες. Βάζει ο ένας τους 11 δικούς του να βάλουν γκολ στην μια πάντα. Παίρνει μπροστά ο άλλος πάει για γκολ στην αντίπερα. Και στην διαδρομή φυσικά παίζουν μπάλα όπως μπορούν και θέλουν, με τους υπόλοιπους ανυποψίαστους πολίτες να σέρνονται από την μύτη σύμφωνα ο καθείς με τις έμφυτες τάσεις του. Φασιστικό κράτος που δεν δίνει ίσα δικαιώματα στους πολίτες από την μία, ξέφραγο αμπέλι δεν θα μείνει ρόγα από την άλλη. Και που να βγάλεις άκρη αφού και αυτοί ότι να ναι λένε μπας και υπάρχει κάποιο δεδομένο;

Γι' αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω πρωτίστως την κυβέρνηση και μετά τους τριγύρα μυημένους, άντε και τους πανεπιστήμονες. Καλοί μου άνθρωποι οργανώστε μας λίγο μην είμαστε μόνιμα ένα μπιπ. Πριν κάνετε μια πρόταση, εκπαιδεύστε λίγο τον λαό να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Όσο έφηβοι συναισθηματικά με βλακώδεις εξάρσεις και αν είμαστε άλλο τόσο ξύπνια ράτσα(sic) είμαστε οι κακόμοιροι τα πιάνουμε γρήγορα. Οργανώστε λίγο την κατάσταση. Αν ημ τι άλλο φτιάξτε ένα σχήμα PM ( project management ) με τα βασικά.

Project Μεταναστευτικό
1. Ορολογία - τι είναι ιθαγένεια, τι είναι νόμιμος μετανάστης τι παράνομος κτλ
2. Τι θέλουμε να κάνουμε - Από κράτος μπατζανάκηδων να γίνουμε ένα κράτος δικαίου η κάτι παρόμοιο
3. Stakeholders – Γηγενής-αυτόχθων ( οι Αθηναίοι και οι Αρκάδες ) πληθυσμός, μετανάστες, λαθρομετανάστες, μυστικές δυνάμεις του σύμπαντος
4. Βασικές αναλύσεις και δεδομένα.
Τόσος πληθυσμός, αυτή η οικονομική κατάσταση, τόσοι ειδωλολάτρες τόσοι μονοθεϊστές, τόσοι άθεοι, τόσες δουλειές, τόσα σπίτια, τόσο φαί. Τόσοι μπλέ, τόσοι ρόζ, τόσοι πουά τόσοι εξωγήινοι. Εδώ στις βασικές αναλύσεις μπορούν να μπουν και άγνωστοι παράγοντες, να παίξουμε στατιστικά με τους αριθμούς για να βγάλουμε συμπεράσματα για την πορεία του project μελλοντικά τις ευκαιρίες τα ρίσκα, τα δυνατά μας σημεία τις αδυναμίες μας.
5. Αφού κάνουμε τα βασικά μπορούμε να προβούμε και σε τρελές αναλύσεις να ικανοποιήσουμε διάφορες μερίδες πολιτών που ίσως αναρωτιούνται για πιο δύσκολα πράγματα και για τους πιο απαιτητικούς μιλάμε. Τα πάντα γίνονται αρκεί να έχουμε τα δεδομένα. Πχ γουστάρουν κάποιοι να παράγει η χώρα μοντέλα μιγάδες. Βγάζουμε στατιστικό τόσοι καυκάσιοι τόσοι ασιάτες τόσοι ερυθρόδερμοι παράγουμε δίνουμε στους οίκους μόδας και στο Χόλυγουντ. Κάποιοι φοβούνται για τα έθιμα τις παραδόσεις, άλλο στατιστικό τόσοι και τόσοι έθιμο γιοκ σε 5 χρόνια. Τα πάντα μπορούμε στατιστικώς να προσεγγίσουμε.
6. Τι λέει το αφεντικό ( ο λαός και οι νόμοι ) να κάνουμε βάσει των δεδομένων?
7. Παίρνουμε τα εργαλεία μας και προσπαθούμε να τηρήσουμε το πλάνο.
8. Τελειώνοντας ή κατά την διάρκεια κάνουμε διορθωτικές αλλαγές αν ξεφεύγουμε του αρχικού σκοπού του badget της παραγόμενης ποιότητας που θέλουμε.
Απλά πράγματα δηλ. Τόσες κυβερνητικές υπηρεσίες, τόσα επιστημονικά εργαλεία, τόσα πανεπιστήμια, τόση γνώση και πληροφορία από άλλα project ( άλλων επιχειρήσεων-κρατών ). Γιατί δηλ να πρέπει να γράφουμε μαλακιές οι πολίτες επί πόσο καιρό σε μια @#$%σελίδα στο ιντερνετ για να μάθουμε πως υπηκοότητα και ιθαγένεια είναι το ίδιο νομικά.
Και πως στον κόρακα θέλετε να είμαστε σοβαροί και να φτιάξουμε κράτος δικαίου, και να μην παρασυρόμαστε από τα περιστέρια τις κόκκινες σημαίες, τις κουκούλες και τα κλομπ.

Βρε μήπως και δεν θέλετε, για να σας μείνει το γήπεδο να παίζεται η μπάλα χωρίς διαιτητές με πιθήκια να σας χειροκροτούν από τις κερκίδες σπάζοντας τα κεφάλια μεταξύ τους;
Βρε μπας και;

5 σχόλια:

Ηλέκτρα Βαλάση είπε...

Συμφωνώ.

Πανδιων είπε...

Ευχαριστώ, να μην νοιώθω μοναξιά τουλάχιστον.

Unknown είπε...

Καλημέρα Φίλε! Δεν ξέρω αν περνάω κρίση βλακείας ή ο εγκέφαλός μου απεργεί (και τα δυο συμβαίνουν συχνά) αλλά ομολογώ πως είναι η πρώτη φορά που δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις ή ποια ακριβώς είναι η θέση σου!

Για να συνοψίσω και να διευκολύνω προσωπικά θεωρώ πως η Κυβέρνηση επιχειρεί κάποια αυτονόητα που θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, όπως ισχύουν στις περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου και κυρίως στην Ε.Ε. , αυτονόητα από τα οποία χιλιάδες επί χιλιάδων Έλληνες μετανάστες (παράνομοι και όχι) οφελήθηκαν τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και επίπεδο αλλοδαπών κοινοτήτων στις χώρες που βρέθηκαν.

Ματς μουτς.

Πανδιων είπε...

Γιώργο καλησπέρα.
Δεν ξέρω αν σε καθησυχάζει ή άποψη μου αλλά ούτε κρίση βλακείας ούτε απεργία του εγκεφάλου ( λόγω έλλειψης πρωινού καφέ; ) διακρίνω.
Ορθώς επισημαίνεις πως δεν είναι εμφανής η θέση μου αφού σκοπός μου δεν ήταν να εκφράσω την θέση μου στο μεταναστευτικό ( ποιόν τον νοιάζει εξ άλλου ) αλλά να επισημάνω μια διάσταση του προβλήματος την οποία δεν βλέπω στα περισσότερα κείμενα και απόψεις που διαβάζω. Και ποια είναι αυτή. Πως η συνήθης, ανοργανωσιά ή συνήθης προχειρότητα και η συνήθης ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων ( ακόμα και αυτής της προσπάθειας ) να παράγουν ένα ολοκληρωμένο σοβαρό έργο, μοιραία οδηγεί στην διόγκωση των ακραίων απόψεων που δεν κάνουν σε κανέναν καλό. Νόμιζα πως αυτό όμως το εξέφρασα κατανοητά ( αν και με προσπάθεια χιούμορ), οπότε κακώς δεν το κατάλαβες :-)
Καλώς όμως με ωθείς να πάρω θέση αφού δυστυχώς στην εποχή που ζούμε ισχύει το είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου ( και πάλι παίζεται ) παρά τις φωτεινές νέον ταμπέλες που κρεμάμε οι περισσότεροι για "αυτοχαρακτηρισμό" μας και κράζουν "Δημοκρατία"!!!
Συνοπτικά εν τάχη λοιπόν και αν το τοπίο παραμείνει θολό σε παρακαλώ πες μου και αναλύω.

1.Θεωρώ λογικό και σωστό τα θέματα που αφορούν την κοινωνία να παρουσιάζονται οργανωμένα και να «σπρώχνεται» ο πολίτης να αποκτήσει κριτική σκέψη, Ομοίως είναι αυτονόητο πως γίνονται οι κατάλληλες μελέτες και η πληροφορία αντικειμενικά παρέχεται στους πολίτες.
2.Θεωρώ λογικό και σωστό να μπορεί ο νόμιμος μετανάστης με σωστή νομοθεσία ( και όχι γραφειοκρατικές μπούρδες ) να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια και να έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπολοίπους πολίτες.
3.Θεωρώ λογικό και σωστό η πολιτεία να προσφέρει τα απαραίτητα βοηθήματα στον νόμιμο μετανάστη ( είτε προτού είτε αφού πάρει ιθαγένεια ) ώστε αυτός να ενσωματώνεται στην κοινωνία και να μην γκετοποιείται.
4.Θεωρώ λογικό και σωστό η πολιτεία να γνωρίζει πόσους και ποιους μετανάστες μπορεί να απορροφήσει ( δουλειές, στέγη κτλ ), και να έχει πράξει τα αναγκαία εκ των προτέρων ώστε να τους αγκαλιάζει αντί να τους πετάει.
5.Θεωρώ λογικό και σωστό η πολιτεία να παίρνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην ανθεί η λαθρομετανάστευση, προστατεύοντας έτσι και τους πολίτες της αλλά και τους λαθραίους που γίνονται λεία των πειρατών του body trafficking κτλ
6.Τέλος θεωρώ πως η πολιτεία οφείλει να πράττει σύμφωνα με τους νόμους και τις ανθρωπιστικές αρχές και να μην γέρνει σαν καλαμιά στον άνεμο από τις διάφορες ακραίες και υπονομευτικές για την ίδια και τους πολίτες κραυγές.

Βέβαια αν ήταν το μεταναστευτικό, πρόβλημα που για να λυθεί χρειάζεται την άποψη μου , ε φαντάζομαι θα το είχε λύσει πρώτα η ΕΕ αντί να ταλανίζεται ;-)

Φιλιά και ευχαριστώ

Πανδιων είπε...

Α και τα αυτονόητα της δεύτερης παραγράφου σου εννοείται πως τα προσυπογράφω.