Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ποιος ωφελείται;

Είναι εντυπωσιακό το πως οι άνθρωποι συχνά αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την ιστορική μνήμη, ή απλές λογικές αναλύσεις ώστε να διαγνώσουν μια τάση ή πορεία στα γεγονότα με αποτέλεσμα κάποια λεχθέντα στο παρελθόν να μας φαίνονται προφητικά ενώ είναι απλά λογικές υποθέσεις.

Καθώς το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας μονοπωλεί πια την συζήτηση, έκανα μια αναδρομή στο blog και βρήκα ένα κάπως χιουμοριστικό κείμενο με τίτλο "Μεταναστευτικό - Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε" που είχα γράψει 2 χρόνια πριν (Ιαν του 2010), τότε που η προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο για τους μετανάστες και την Ελληνική ιθαγένεια ήταν το θέμα των ημερών.

Εκεί λοιπόν είχα εκφράσει την λογική μου απορία για τον τρόπο που γίνονται ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα, όπου η προχειρότητα, η αστοχία, και οι  παραβλέψεις επικρατούν,  καθιστώντας έτσι δύσκολο αν όχι αδύνατο να παραχθεί ολοκληρωμένο και σωστό έργο.

Επίσης θεωρούσα αναγκαία την συμβολή του κράτους αλλά και των πνευματικών μας ταγών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων του πνεύματος γενικότερα, στην εκπαίδευση των ανθρώπων στα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, μια εκπαίδευση στην λογική, που να δίνει τις βάσεις για να μπορούμε να σκεφτόμαστε αν μη τι άλλο λογικά, ορθά.

Έλλειψει των παραπάνω τελείωνα το κειμενάκι με την εύλογη απορία

"Και πως στον κόρακα θέλετε να είμαστε σοβαροί και να φτιάξουμε κράτος δικαίου, και να μην παρασυρόμαστε από τα περιστέρια τις κόκκινες σημαίες, τις κουκούλες και τα κλομπ.
Βρε μήπως και δεν θέλετε, για να σας μείνει το γήπεδο να παίζεται η μπάλα χωρίς διαιτητές με πιθήκια να σας χειροκροτούν από τις κερκίδες σπάζοντας τα κεφάλια μεταξύ τους;
Βρε μπας και;"

η οποία τελικά έτυχε καταφατικής απάντησης καθώς όντως ούτε κάποια προσπάθεια απο το κράτος υπήρξε για να παιδευτεί ο πολίτες σε σχετικές έννοιες, αξίες και αναλύσεις, ούτε και υπήρξε κάποια κίνηση απο αλλού ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Ίσα ίσα ο λαός αφέθηκε αν δεν ωθήθηκε κι' όλας σε μια παράλογη πόλωση και τώρα όντως μοιάζουμε με πιθήκια που σπάνε (η θέλουν να σπάνε) το ένα το κεφάλι του άλλου. Θυμηθείτε πως τότε την "αγανάκτηση" του κόσμου σε τέτοια ζητήματα την εισέπραττε ψηφοθηρικά το ΛΑΟΣ, του οποίου οι απόψεις και πρακτικές σε σχέση με αυτές της σημερινής ΧΑ μοιάζουν μετριοπαθείς. Επίσης τότε λιγότερες ήταν και οι φωνές που ζήταγαν κρεμάλες και άλλα για τους "φασίστες". Τώρα πια αυτά τα φαινόμενα είναι και πιο πυκνά, και πιο καθολικά, και το κυριότερο πιο εκκωφαντικά εξαφανίζοντας κάθε διαφορετική οπτική.

Εύλογη λοιπόν η τότε απορία μου μήπως όλο αυτό δεν ήταν και δεν είναι απλά αποτέλεσμα ανικανότητας (αν και τους έχω ικανούς για απόλυτα ποσοστά ανικανότητας), αλλά σχεδίου, αφού μου έκανε και μου κάνει εντύπωση να μπορώ να προβλέπω μια τέτοια πορεία εγώ, που ούτε ειδικός είμαι, ούτε μάντης, ούτε ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες έχω και να μην το κάνουν οι υπεύθυνοι και λοιποί πιο καταρτισμένοι.

Εύλογο και το ανάλογο ερώτημα που φίλος ανήρτησε χθες στο FB.

 Αυτό που ψάχνω ακόμα, είναι το γνωστό του Κικέρωνα «ποιος ωφελείται».
καθώς το "ποιος ωφελείται" παραμένει αναπάντητο.

Χαρακτηριστικό δείγμα τώρα της νοητικής μπαχαλοποίησης που έχει επικρατήσει είναι οι αντιδράσεις των απλών πολιτών (και όχι μόνο αυτών, αλλά εκεί είναι περίπου καθολικό το φαινόμενο), στις σχετικές ειδήσεις που με μεγάλη θέρμη αναπαράγουν τα κανάλια μας και τα διαδικτυακά μέσα, αντιδράσεις που είναι λες και προέρχονται από προγραμματισμένα ρομποτάκια.

Παραδείγματα άπειρα αλλά θα διαλέξω δυο τρία των ημερών, φρέσκα.
Πχ αυτά όπου σε εγκληματική ενέργεια κατά μετανάστη έχουμε τις αντίδρασεις των "αριστερών" του τύπου "Του την πέσαν φασίστες", "πόγκρομ της ΧΑ" κτλ. Μια μέρα μετά μαθαίνουμε πως ο "αλλοδαπός" έπεσε θύμα συντοπίτη του για άσχετους λόγους (πχ Τυνήσιος θες/νίκη, Αρμένης Άγιο όρος)
Η προεγγραφή φτάνει σε τέτοιο σημείο που διάβασα από ανθρώπους (άνευ προφανώς επιχειρημάτων) πως πχ ο "πακιστανός" της Πάρου είναι θύμα σκευωρίας, του οποίου την κατάθεση απέσπασε με χρήση ναρκωτικών και βίας η αστυνομία ενώ οι πραγματικοί δράστες είναι οι ληστές της τράπεζας που φόνευσαν και τον ταξιτζή οι οποίοι εννοείται είναι Έλληνες.
Σε άλλο παράδειγμα, και αναφέρομαι στο περιστατικό με τον Ιρακινό και τις 4 μοτοσυκλέτες είχαμε πάλι την ίδια αντίδραση απο "αριστερούς" στο 5λεπτο της ανακοίνωσης της είδησης ενώ μια  αποψη που παίζει από την άλλη μέρα στον "πατριωτικό" χώρο έλεγε πως οι δολοφόνοι του... είναι αναρχοκουμμονοπαρακρατικοτρομοκρατοαριστεροί που το κάναν αυτό για να α) αποσταθεροποιήσουν το κράτος β) δημιουργήσουν αντιδράσεις στις αστυνομικές επιχειρήσεις, γ) ρίξουν λάσπη στην ΧΑ, δ) άλλα ανάλογα. Το τι τελικά έχει γίνει ελπίζω να το μάθουμε σύντομα.
Σε περιπτώσεις τώρα όπως η ληστεία της τράπεζας και ο φόνος του ταξιτζή στην Πάρο που δεν έχουμε ακόμα πιθανούς δράστες παρόμοιες άναρθρες κραυγές ακούστηκαν βασισμένες στο γεγονός πως οι δράστες σύμφωνα με μάρτυρες μιλούσαν καλά Ελληνικά χωρίς προφορά. Σήμερα που δημοσιεύματα λένε για έναν Έλληνα και 3 αλβανούς φαντάζομαι θα έχουμε πόλεμο στατιστικών κα αριθμητικής αναμέτρηση βάση εθνικοτήτων κτλ......

Το φαινόμενο αυτό προφανώς δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στους απλούς μεμονωμένους πολίτες των οποίων τις απόψεις, εκφράσεις και αναλύσεις διαβάζω με δέος στα σχόλια των ειδήσεων, στα μπλογκ και στα FB αλλά πάει πολύ παραπέρα πράγμα προφανές όταν πχ ο ίδιος ο Δένδιας και αυτός στο 5λεπτό προδικάζει την δεύτερη περίπτωση ως "ρατσιστικό" έγκλημα.
Και τα καλύτερα συμβαίνουν στα δήθεν "ειδησεογραφικά" blog παντός τύπου, που όχι μόνο έχουν τις κατάλληλες πληροφορίες πριν καν ακουστεί η είδηση αλλά κατασκευάζουν κι όλας κατά το δοκούν πληροφορίες και ειδήσεις σπρώχνοντας προς τα εκεί που θέλουν. Κορυφαίο παράδειγμα που διάβασα ήταν σε "πατριωτικό" blog  που αντιδρώντας στις περί ρατσιστικού εγκλήματος αναφορές έγραφε πως άλλοι, "αλλοδαποί" μάλιστα, μάρτυρες δεν μιλούσαν καν για 4 μοτοσυκλετιστές αλλά για "αλλοδαπό" που κυνήγησε το θύμα από αλλού και πως ο Ανταρσύα που έχει τα γραφεία του εκεί δίνει ψεύτικες καταθέσεις κτλ κτλ κτλ.....

Το πρόβλημα τώρα για να επανέλθω δεν είναι πως κάποιες ή και όλες από τις παραπάνω όσο ακραίες και αν είναι θεωρίες δεν μπορεί να αποδειχθούν πραγματικές αν και συνήθως δεν. Οπότε δεν κρίνω το αν έχει βάση η τάδε ή η δείνα θεωρία. Το πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι που τις εκφράζουν ή επιλέγουν να τις αποδεχτούν, αντιδρούν στα γεγονότα και στην πραγματικότητα με ΠΡΟΔΙΕΓΡΑΜΜΕΝΟ τρόπο, ΑΣΧΕΤΟ με τα υπαρκτά η μη δεδομένα, χωρίς ίχνος ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ για το τι αυτά σημαίνουν ή μπορεί να σημαίνουν.

Αυτό με λίγα λόγια δείχνει πως για πολλούς συνανθρώπους μας η ΑΝΤΙΛΗΨΗ για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι προδιαγραμμένη στο μυαλό τους και προϊόν "ιδεολογικοποίησης" οπότε είναι ανίκανοι να δεχθούν το οτιδήποτε άλλο σαν άποψη, σαν στοιχείο, σαν αληθινό γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει ρομποτοποίηση των ανθρώπων που ανέφερα πριν και κάτι πρέπει να γίνει πριν να είναι αργά.

Κάτι πρέπει να γίνει πριν βγώ εξίσου προφητικός και στο άλλο και γεμίσουμε με επίδοξους Μπρέιβικ.

Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και όχι να αντιδρούμε με προδιαγραφές γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως απ' όλη αυτή την κατάσταση ούτε το Ελληνικό κράτος, ούτε οι Έλληνες πολίτες, ούτε οι μετανάστες νόμιμοι και μη δεν είναι αυτοί που ωφελούνται.

Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να δώσουμε απάντηση τελικά στο "Ποιος ωφελείται";

6 σχόλια:

athinovio είπε...

Πές τα!
Γιατί τα οργουελιανά πρόβατα βελάζουν πολ
ύ δυνατά εδώ τριγύρω.

καλλίμαχος είπε...

Ωφελούνται οι λίγοι και ισχυροί, οι εξουσιαστές. Οι διεθνιστές, που παίζουν το παιχνίδι τους σε παγκόσμια κλίμακα. Ο γαλλικός Μάης τους ήρθε κουτί, ούτε παραγγελία να τον είχαν κάνει. Έντυσε τον διεθνισμό με τα καλύτερα ιδανικά και τον έκανε δημοφιλή πολιτική αντίληψη.

Στα μέρη μας, η ελλαδική διεθνισμένη αριστερά είχε την λαθρομετανάστευση υπό την αιγίδα της ήδη από τις αρχές της 10ετίας του '90. Ολόκληροι εργατικοί κλάδοι (οικοδόμοι, ναυτεργάτες, βιοτεχνοϋπάλληλοι) αλώνονταν από την 'μαύρη' εργασία και χιλιάδες οικογενειάρχες έμεναν άνεργοι, ενώ οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποί τους κραύγαζαν 'μετανάστες αδέρφια μας'. 6% η ανεργία σταθερή μέχρι το 1990, στο 12% μέχρι το 2000 και τα πρώτα μέτρα νομιμοποίησης εμφανίστηκαν δειλά, σε φόβο των αριστερών κραυγών. Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης 10ετίας, όσοι αναφέρονταν στην προβληματική της λαθρομετανάστευσης στιγματίζονταν ως 'ρατσιστές' και 'φασίστες', από ένα πανίσχυρο ιδεολογικό κατεστημένο που έπιανε από πανεπιστήμια, τέχνες, μμε, χώρους εργασίας, μέχρι τα παιδικά υπνοδωμάτια της 'καλής' κοινωνίας. Η επικρατούσα αυτή ιδεοληψία, σε συνδυασμό με το ανέκαθεν ανοργάνωτο Κράτος, μεγάλωσαν το πρόβλημα και το γιγάντωσαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Η μικρή πατριωτική αριστερά στιγματίσθηκε με το στίγμα του 'ρατσιστή' και έπρεπε να αναστηθεί η ακροδεξιά του 'ελλάς ελλήνων χριστιανών', για να είναι η απάντηση και πάλι στιγματισμός και περιθωριοποίηση. Και έπρεπε η εγκληματικότητα να εκτιναχθεί στα ύψη, και έπρεπε να εμφανιστεί ο εθνικοσοσιαλισμός και να πάρει μισό εκατομμύριο ψήφους, και έπρεπε να έχουμε νεκρούς, και ακόμα το θλιβερό κατεστημένο παροξύνεται διεθνιστικά, ακάθεκτο, αναίσθητο, φανατικό.

Το πότε και αν θα σταματήσει, αμφισβητείται. Υπάρχει και το θέμα των λαθροψήφων ή τουλάχιστον της ιδεολογικής επιρροής επάνω στις νέες, ικανού μεγέθους (και αδιάφορης προέλευσης) ανθρωπομάζες, οι οποίες και διαμορφώνουν την κοινωνική πραγματικότητα. Βεβαίως, στο παρασκήνιο οι εξουσιαστές γελούν γιατί γνωρίζουν πως η φύση της λαθρομετανάστευσης είναι υλιστική και, αν τελικά εξυπηρετείται κάποια ιδεολογία, αυτή είναι το δικό τους 'διαίρει και βασίλευε'. Ήτοι η Ιρακοποίηση και γκετοποίηση των ανεξάρτητων Κρατών, η de facto κατάλυση της όποιας συνάφειας μεταξύ Έθνους και Κράτους, η μετατροπή του Κράτους σε επαρχιακού χαρακτήρα μητρώο πληθυσμών, η εύνοια εν συνεχεία προς όσους συμμορφώνονται και δυσμένεια προς τους άλλους κτλ κτλ.

Πανδιων είπε...

Ναι και εγώ κάπως έτσι νομίζω πως έχουν τα πράγματα Καλλίμαχε. Το θέμα είναι πως τελικά οι περισσότεροι παίζουν άθελα τους το παιχνίδι των ωφελουμένων

καλλίμαχος είπε...

Σωστά, το να παίζει ο καθ'ένας το παιχνίδι του, δεν δίνει πλεονέκτημα σε κανέναν. Το πλεονέκτημα υπάρχει όταν κάποιος παίζει το παιχνίδι κάποιου άλλου...

Πανδιων είπε...

Πάντως ακόμα δεν έχω καταλάβει πως το πράγμγα κατέλληξε εκεί σε ένα στημένο παιχνίδι που όλοι μοιάζει να είναι στην ίδια ομάδα. Πχ στους αριστερούς πως απο τον Μαρξ που θεωρούσε τους μετανάστες όργανα του καπιταλισμού φτάσαμε εδώ.....

καλλίμαχος είπε...

Κοίτα, εν αρχή ήταν οι εβραίοι και οι γκογιμ, σε αναλογία 1 προς 1000 ή κάτι τέτοιο. Μετά ήταν οι χριστιανοί και οι εθνικοί και η αναλογία κάπως ισορρόπησε. Μετά ήταν οι φτωχοί και οι πλούσιοι και η αναλογία αντιστράφηκε σε 1000 προς ένα. Μπορεί να γουστάρει ο μονοθεϊσμός να εγκολπώνεται όλο και μεγαλύτερες... ομάδες ανθρώπων. Όμως γιατί από τους χριστιανούς στους φτωχούς; Ίσως επειδή αυτό που ονομάζεται αριστερισμός σήμερα, έχει περισσότερα να κάνει με τον χριστιανικό ψευτοουμανισμό, τον πασιφισμό και τον κοσμοπολιτισμό της ύστερης αρχαιότητας, παρά με τον μαρξισμό.