Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Ο Κακός Λύκος

Από τον καιρό που ξεκινούσαν οι εργασίες για την κατασκευή της Εγνατίας οδού, οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των λιγοστών μεγάλων άγριων θηλαστικών που ζουν στις προστατευμένες περιοχές που η Εγνατία οδός διατρέχει. Μετά από πολλές πιέσεις τοποθετήθηκε μια υποτυπώδης περίφραξη στις επικίνδυνες περιοχές η οποία υποτίθεται πως θα εμπόδιζε τα άγρια θηλαστικά από το να διασχίζουν την ταχείας κυκλοφορίας οδό.
Απ' ότι φαίνεται η περίφραξη δεν λειτουργεί ώς όφειλε με αποτέλεσμα να χρωστάμε ένα φόρο αίματος σε αρκούδες, λύκους, ελάφια και μικρότερα άγρια θηλαστικά τα οποία εξαναγκασμένα από την πείνα και την μείωση του φυσικού τους ενδιαιτήματος πέρασαν τον φράχτη και βρήκαν τον θάνατο στις ρόδες των τροχοφόρων μας. Πρόσφατα ακόμα ένας λύκος +, ποδοπατήθηκε από φορτηγό την ώρα που οσμιζόμενος κάποια νεκρά πρόβατα τόλμησε να αποπειραθεί να περάσει ώστε να τραφεί.Πριν πάρα πολλά χρόνια στην ίδια οδό ένα άλλο θηλαστικό , ένα μικρό γουρουνάκι , έβρισκε τον θάνατο με πολύ παρόμοιο τρόπο. Το "αφεντικό" του αφού το έθαψε κανονικά ανήγειρε και μια ταφική στήλη με την ακόλουθη επιγραφή.

«χοῖρος ὁ πᾶσι φίλος,
τετράπους νέος,
ἐνθάδε κεῖμαι
Δαλματίης δάπεδον προλιπὼν
δῶρον προσενεχθείς
καὶ Δυρράχιν δὲ ἐπάτησα
Ἀπολλωνίαν τε ποθήσας
καὶ πᾶσαν γαίην διέβην
ποσὶ μοῦνος ἄλιπτος
νῦν δὲ τροχοῖο βίῃ
τὸ φάος προλέλοιπα
Ἠμαθίην δὲ ποθῶν
κατιδεῖν φαλλοῖο δὲ ἅρμα
ἐνθάδε νῦν κεῖμαι
τῷ θανάτῳ μηκέτ’ ὀφειλόμενος»

«Ο ΧΟΙΡΟΣ, ο φίλος όλων, τετράποδος νέος, ενθάδε κείμαι, έχοντας αφήσει το έδαφος της Δαλματίας όπου είχα προσφερθεί ώς δώρο. Πόθησα και πάτη­σα και το Δυρράχιο και την Απολλωνία, διάβηκα όλη τη γη με τα πόδια. Τώρα όμως από τροχαίο έχασα το φως μου, πάνω στη στιγμή που ποθούσα να δω την Ημαθία και την πομπή με το φαλληφορικό άρμα. Εδώ κείμαι και δεν χρωστώ τίποτα στον θάνατο»

Τελικά το σίγουρο είναι πως τα ατυχήματα συμβαίνουν. Το ζήτημα είναι πόσο προσπαθούμε ώστε να τα προλαμβάνουμε και πώς αντιδρούμε αφού συμβούν.
Από το ταφικό αναθηματικό μνημείο στην πλήρη αδιαφορία. Πραγματικά ο πολιτισμός μας έχει προοδεύσει πολύ.......

ΥΓ1. Για τις προσπάθειες προστασίας της άγριας πανίδας της περιοχής μπορούμε να μάθουμε περισσότερα στον αρκτούρο.
ΥΓ2. Για την σχέση ανθρώπου Λύκου διαβάστε το εξαιρετικό "Το τοτέμ του λύκου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: