Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Θουκυδίδης και οι προδότες - Προς αναζήτηση του πωρία



Μια ακόμη περίεργη ρήση που κάνει θραύση κάνα δυο μήνες τώρα και μου θυμίζει πολύ την περίπτωση με το Ισοκράτιο ρητό, είναι αυτή όπου ο Θουκυδίδης μας μιλάει για τους προδότες.

Μας πληροφορεί λοιπόν όλη η μπλογκόσφαιρα πως ο Θουκυδίδης είπε:

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του, δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει.
με το οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα μια χαρά σωστό είναι αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος πως είπε κάτι τέτοιο ο Θουκυδίδης οπότε ας δούμε τα λογικά βήματα που πρέπει να ακολουθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αρχικά μου χτύπησε άσχημα αυτό το "βιοτικό επίπεδο" καθώς σαν έννοια είναι πολύ σύγχρονη και δεν θα μπορούσε να το έχει πει ο πρόγονος ο οποίος ίσως μίλαγε για αυτάρκεια για ευδαιμονία για ισοπολιτεία και τέτοια αλλά όχι για βιοτικό επίπεδο. Επειδή όμως κάλλιστα κάποιος μεταφραστής θα μπορούσε να κάνει μια υπέρβαση για να εκσυγχρονίσει το κείμενο είπα να το ψάξω κι' άλλο.

Οπότε ακολούθησε μια αναζήτηση στο google με αυτή την φράση η οποία δίνει 15000 αποτελέσματα τα οποία δείχνουν να είναι πανομοιότυπα και όλα πρόσφατα από Μάιο και μετά (ε δεν έκατσα να τα δώ και τα 15000 αλλά έχουμε μια ένδειξη)

Επίσης δεν κατάφερα να βρώ πουθενά μαζί με την νεοελληνική απόδοση το αρχαίο κείμενο για να ελέγξω την μετάφραση.

Τελικά είπα να κάνω την υπέρβαση και άρχισα να ψάχνω στο TLG με πιθανούς συνδυασμούς. Την λέξη προδότης και τα παράγωγα την χρησιμοποιεί αρκετά ο Θουκυδίδης αλλά τέτοιο απόσπασμα δεν κατάφερα να βρω.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε όλα τα παραπάνω μου βάλανε ψύλλους στα αυτιά και επειδή δεν ξέρω απ' έξω όλον το Θουκυδίδη και επειδή έχω χάσει το τηλέφωνο του Ζουράρη που έλεγε πως τον ξέρει θέλω την βοήθεια σας να διαπιστώσουμε αν έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα φίδι με μούσι η όχι.

Όποιος λοιπόν μπορεί να βρει το αρχαίο κείμενο, την αρχική πηγή για αυτή την ρήση ή να την διαψεύσει εμπεριστατωμένα ας με πληροφορήσει και εμένα και θα του απονείμω το μετάλλιο του κυνηγού πωριών.

2 σχόλια:

Mαρίνα Πετρή είπε...

πολύ καλό το κείμενό σου και οι σκέψεις σου
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΗ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ www.marinapetri.gr

Unknown είπε...

Δέχτηκα άσχημη κρητική από ΦΙΛΙΆ πρόσωπα για σχετική ανάρτηση που έκανα.
Ρώτησα φιλολόγους, ιστορικούς.
Έψαξα.
ΔΕΝ υπάρχει τίποτα το σχετικό.
Πρέπει να καταμηνυθει ο πρωταίτιος.
Αλλιώς ας μας στείλει το πρωτότυπο κείμενο να πειστούμε... ιδίοις όμασιν.