Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Η "αποκαλυπτική" ομιλία "Ο νεοναζιστικός παγανισμός και η Ορθόδοξη Εκκλησία"

Πριν λίγο γύρισα από την Νομική όπου υπό την οργανωτική ευθύνη της χριστιανικής οργάνωσης (ίδρυμα) "άρτος ζωής" πραγματοποιήθηκε η αρκετά διαφημισμένη διάλεξη με τίτλο "Ο νεοναζιστικός παγανισμός και η Ορθόδοξη Εκκλησία".

Ομιλητές οι: μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, π. Βασίλειος Θερμός, θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης της οργάνωσης.

Καθώς από την μία με κάτι Τατσόπουλους, από την άλλη με κάτι Jungle report, άντε και με κάτι αντι-ΧΑ παπάδες διαφαίνεται μια προσπάθεια ταύτισης του χριστιανικού φαινομένου ναζισμός/φασισμός κτλ με τον παγανισμό ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο άλλοθι αλλά και εξιλαστήριο θύμα ο χριστιανισμός και απο γεννήτορας των αυτών φαινομένων να στρέψει αλλού την προσοχή, πήγα ετοιμοπόλεμος. Βέβαια αναρωτιόμουν αν τελικά είναι ο παγανισμός νεοναζιστικός, ή ο ναζισμός παγανιστικός.Είχα επίσης και άλλα τέτοια ερωτήματα που ήλπιζα να απαντηθούν στην πολύ σημαντική ομιλία όπως αν υπάρχει αναλόγως και κομουνιστικός παγανισμός η παγανιστικός σοσιαλισμός κτλ.

Είχα ξεσκονίσει λοιπόν τις σημειώσεις μου, είχα ξαναδεί όλη την σαθρή μεν υπαρκτή δε επιχειρηματολογία των προηγουμένων περιπτώσεων (ίσως επεκταθούμε και μια άλλη φορά), πήγα δηλαδή για μάχη. Το ίδιο όπως διαπίστωσα έπραξαν και άλλοι πολυθεϊστές που βρέθηκαν εκεί. Τίποτα όμως δεν μας προϊδέαζε για τα πεπραχθέντα.

Η μικρή εισαγωγή του οργανωτή κου Ζουμπουλάκη ήταν αντιγραφή προδημοσιευμένων απόψεων όπου ως παγανισμός ορίζεται :

"Ο παγανισμός είναι μια έννοια ευρύτερη της ειδωλολατρίας: δεν είναι είναι η αφελής θρησκεία της λατρείας των ξοάνων και των ειδώλων· είναι το ρίζωμα στην τοπικότητα, είναι η αυτοχθονία, η λατρεία της Γης και της Φυλής, του αίματος, η έξαρση της φυσικής ρώμης"
, γεγονός που με έκανε να σφιχτώ και να πάρω το στυλό ανα χείρας έτοιμος για σημειώσεις. Συνέχισε με το πώς αντιτίθεται σε αυτά ο βιβλικός χριστιανισμός (γκλούπ χαχαχαχ) και κάτι βλακείες του Λεβινάς (Έλα Ίσις και Όσιρι, πως δεν είναι φυλετική θρησκεία ο βιβλικός μονοθεϊσμός πρώτη φορά το άκουγα) Κάπου εκεί όμως τελείωσε όπου απλά μηδένισα την έκθεση-πρόλογο του κου Ζουμπουλάκη αφού δεν ήξερε όχι μόνο ακαδημαϊκά τι σημαίνει παγανισμός αλλά ούτε και τι σημαίνει για τους χριστιανούς καθώς ο ορισμός του (θεολογικός μάλιστα όπως προσπάθησε να μου υποστηρίξει ιδιαιτέρως μετά) δεν υπάρχει απλά πουθενά και δεν έχει καμιά σχέση (το παραδέχτηκε) με οποιονδήποτε υπαρκτό ορισμό.

Πρώτος μετά τον πρόλογο μίλησε ο Άνθιμος. Ξεκίνησε  αναγνωρίζοντας πως ίσως είναι λίγο εκτός θέματος. Η ομιλία του ήταν κλασσικό παράδειγμα θετικού χριστιανισμού με βελούδινη αυτοκριτική όπου παραδεχόμενος την αδιαμφισβήτητη σχέση Χρυσής Αυγής και μερίδας της επίσημης εκκλησίας και του χριστεπώνυμου κοπαδιού προσπάθησε να αναδείξει τον οικουμενικό, αγαπησιάρικο χαρακτήρα της ορθοδοξίας. Με αρκετή επιτυχία θα έλεγα καθώς στην προσπάθεια του ανέσυρε προς επικύρωση των χριστιανικών του λόγων και των δημοκρατικών του πεποιθήσεων και πλήθος ιστορικών ανεκδότων, ρήσεων και παραδειγμάτων από την "παγανιστική" ελληνική αρχαιότητα!!!. Τα περισσότερα μάλιστα επιχειρήματα ήταν παγανιστικά και όχι από την χριστιανική "παράδοση". Τώρα να υποθέσω πως αυτό οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος βρήκε πιο πολλά στοιχεία για υποστήριξη δημοκρατικών και ανθρωπιστικών απόψεων στους παγανιστές απ' ότι στους δικούς του.... ε μάλλον κάτι τέτοιο έγινε. Με αυτά λοιπόν έκλεισε κάνοντας μια κριτική στην πολιτική των άκρων, στα προβλήματα του λαού, στην ανάγκη αποφυγής των σειρήνων του φασισμού, νεοναζισμού κτλ.
Και ο "παγανισμός"του τίτλου;. Στην μισάωρη ομιλία του πουθενά εκτός από ένα σημείο όπου στο άσχετο εκεί που χρησιμοποιούσε ως παραδείγματα Στωικούς της αρχαιότητας ανέφερε πως έτσι πρέπει να είναι ο πραγματικός χριστιανός εν αντιθέσει με τον "παγανισμό του αίματος" μπλα μπλα για να είναι μάλλον εντός θέματος. Θα τον έκοβα βέβαια γιατί με τέτοια τρικ του στύλ λέω 100 άσχετα και πετάω και τον τίτλο να είμαι μέσα δεν περνάς το μάθημα αλλά επειδή είμαι ψυχοπονιάρης και επειδή ήταν θετικός και είχε διαβάσει παγανιστές τον περνάμε.

Δεύτερος πήρε τον λόγο ο καθηγητής θεολόγος της παρέας Σταύρος Γιαγκάζογλου όπου άρχισε να αναλύει τις ιστορικές συνθήκες ανάπτυξης του φασισμού/ναζισμού την σύνδεση του με τον χριστιανισμό (ναι όχι τον παγανισμό, τον χριστιανισμό καλά διαβάσατε) το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει στην εκκλησία (Καθολική, ορθόδοξη, προτεσταντική όλες) λόγω αυτής της περίπου καθολικής ταύτισης, πως παρασύρονται και οι χριστιανοί από τέτοιες ιδεολογίες πώς τώρα έχουμε την Χρυσή Αυγή να επαναλαμβάνει τα πράγματα, και πώς πρέπει να ξεκαθαρίσει η σωστή καλή χριστιανική εκκλησία από αυτά τα μιάσματα του ιστορικού της παρελθόντος. Καταχειροκρότησα ούτε εγώ να την είχα γράψει την ομιλία.
Και για τον παγανισμό του τίτλου; Ε κάποια στιγμή ανέφερε τον λαικό εθνικισμό αυτών των κινημάτων με τα αποκρυφιστοπαλαβά στοιχεία, ανέφερε την Χρυσή Αυγή και για παράδειγμα "έλληνα παγανιστή" έδωσε αυτούς που υποστηρίζουν πως ο Χριστός είναι Έλληνας ονόματι Ιάσων και όχι βρωμοεβραίος. Έλα Αδωνη και Αφροδίτη μου λέω από μέσα μου ενώ έχω κοκκινίσει από την προσπάθεια να μην με πιάσει σπαστικό γέλιο καθώς ανταλλάσσουμε πονηρά σημειώματα χάσκοντας με τον Περίκαλο. Καλός βαθμός στον καθηγητή -παρά του ότι και αυτός δεν ξέρει τι είναι ο παγανισμός - για όλα τα ιστορικά στοιχεία σύνδεσης χριστιανισμού φασισμού/ναζισμού και για το άφθονο γέλιο με τους ουφολόγους και Λιακόπουλους που μου θύμισε.

Τρίτος ό έτερος ιερώμενος, της επιστήμης της ψυχολογίας π. Βασίλειος Θερμός. Λίγο μαζεμένος ξεκινά με την επιστήμη του και περιγράφει ψυχολογικά χαρακτηριστικά του φασισμού/ναζισμού και κάτι τέτοια ενώ και αυτός επισημαίνει την ιστορική ταύτιση της μεγαλύτερης μερίδας των χριστιανών με το φαινόμενο. Έλα Δία και Διώνη μου όλα τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που λέει ταυτίζονται με τα του μονοθεϊσμού και αρχίζω να κοκκινίζω πάλι όταν ακούω κάτι θετικά για το πως όταν είσαι ερωτευμένος (Ερως=παγανισμός) με κάποιον τους βλέπεις όλους θετικά (το αντιθετο δηλαδή με το τι συμβαίνει στον χριστιανισμό με τον ζηλότυπο Γιαχβέ), κάτι για παρανοϊκή σχιζο-κάτι και την δημιουργία ανύπαρκτων εχθρών που πρέπει να διώκονται (όπως στον τίτλο δηλ οι αθώοι παγανιστές) κτλ κτλ. 20 λεπτά τέτοια.Τι για ελευθερίες, τι για δημοκρατίες τι για δικτατορίες και εκκλησίες πανικός. Πουθενά παγανισμός. Καταχειροκρότησα. Εύγε πες τα παπά μου με τους κομπλεξικούς, συμπλεγματικούς σχοζοειδοπαρανοικό πως το πες χριστιανούς.

Και κλείνει ο κος Ζουμπουλάκης. Λεω ε ρε γαμώτο αυτός είναι ο οργανωτής θα ξεσπαθώσει κατά του παγανισμού, δεν μπορώ άλλο γέλιο και αποδείξεις περί σύνδεσης χριστιανισμού με φασισμούς και Χρυσή Αυγή για μάχη ήρθα ο άνθρωπος όχι για να χειροκροτώ παπάδες. Και όμως απογοήτευση. Εκτός οτι και αυτός επισήμανε το μέγα πλήθος χο που στηρίζουν την Χρυσή Αυγή, λίγο πολύ διαμαρτυρόμενος ο ταλμουδιστής που ξώκυλε η εκκλησία απο τον βιβλικό της χαρακτήρα, μας λέει πως πυρήνας του Ναζισμού είναι ο αντισημιτισμός (σώωωωωωωωωωωωωωωπα κοίτα λίγο Iron Guard, "ɡarda de ˈfjer" , Codreanu πως να στο πω βρε παιδί μουυυυυυυυυυυυυυυυυυ), και πως πρέπει να επιστρέψει ο σωστός χριστιανικός χαρακτήρας.....εν αντιθέσει με τον κακό "παγανισμό του αίματος" μπλα μπλα μπλα. Έλα Ερμή και Αθηνά μου δεν πάμε καλά, αυτοί μπερδέψανε την Αριοσοφία λίγο προ του τρίτου Ραίχ με τον παγανισμό και τον μπερδέψανε και με όλα τα χριστιανικά χαρακτηριστικά και τώρα έχουν εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ τους οι δημοκράτες με τους χρυσαυγήτες.

Και οι παγανιστές; Πεθάναμε στο γέλιο.

Μάλιστα τους προτείνω αφού όλα τα θετικά που είπαν τα βρήκαν στον "παγανισμό" να έρθουν να τους πούμε και άλλα για να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα με τον φασιστικό χαρακτήρα της πλειοψηφίας των παπάδων εκκλησιών κτλ. Εμείς θα χαρούμε να βρούν οι άνθρωποι τον σωστό δρόμο, έστω και "χριστιανικά"......

Τέλος ερχεται ο λόγος στο ακροατήριο όπου βρισκόταν και ο Βλ. Ρασσίας που με απορία ρωτάει ο άνθρωπος - αφού ορθώς συνεχάρει τους ομιλητές για τα δημοκρατικά τους αισθήματα και την καταδίκη στον ναζισμό - προς τι ο τίτλος παγανισμός ο οποίος στοχοποιεί αδίκως για όλα αυτά τα χριστιανικά φαινόμενα που μιλάνε τόση ώρα τους πολυθεϊστές κτλ. Πάγος.... Το ακροατήριο δεν καταλαβαίνει τίποτα, Ο Ζουμπουλάκης δίνει τον δικό του ορισμό του παγανισμού....καθάρισε.

Ε έπειτα ανέβηκε στο βήμα μνημονιακός βουλευτής να πεί και αυτός την μαλακία του, έγινε της Πόπης όπου χριστιανοί, άθεοι, παγανιστές, ότι να ναι, γιουχάραν και βρίζαν απο κοινού, οι οργανωτές υπο τον φόβο επεισοδίων το λήξαν, και τελείωσε ευχάριστα μια βραδιά στην Νομική.

Αυτά τα ωραία και για όποιον δεν με πιστεύει παίζει και απομαγνητοφώνιση.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ:
Ο Βλ. Ρασσιάς ανέβασε ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο για το θέμα με τίτλο Ο διωγμός των Γερμανών παγανιστών από τους Ναζί2 σχόλια:

πρκλς είπε...

Πολύ καλή και ακριβής περιγραφή.
Έκατσα κι έγραψα κι εγώ κάτι σχετικό, αναγκαστικά βέβαια στο ίδιο μήκος κύματος, μιας και η εξέλιξη της εκδήλωσης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για διαφορετικές θεάσεις...
:-)

Christos Panopoulos είπε...

Έλα ντε τα είπανε όλα μόνοι τους οι άνθρωποι.