Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Οι αμαζόνες έρχονται, είμαι άντρας κινδυνεύω;

Πριν 2-3 εβδομάδες είχα παραστεί σε μια ομιλία του Τρύφωνα Ολύμπιου με τίτλο «Ιδέες και Προτάσεις για Ελληνική Αναγέννηση» κατά την οποία ο Τρύφωνας παρουσίασε το ομότιτλο πόνημα του το οποίο ευελπιστεί να αποτελέσει ένα είδος ιδεολογικού εγχειριδίου για το «σας παρακαλώ βρείτε άλλη λέξη» Ελληνοκεντρικό, «σιγά μην είναι τέτοιο» κίνημα.

Μια παρουσίαση και σχολιασμός του πονήματος από τον Θέσπη εδώ. για να πάρετε μια ιδέα. Για παραπάνω πληροφορίες η ομιλία την οποία παρακολούθησα αναπαράγεται στον ιστοχώρο του Ιάσωνα εδώ. Σκοπεύω μόλις βρω χρόνο να εκφράσω μερικές απόψεις και σίγουρα περισσότερες απορίες τώρα που διάβασα και το εν λόγω εγχειρίδιο, ας πάμε όμως στο θέμα μας.
Είναι αλήθεια πως προέκυψαν πολλά ερωτήματα για τον Τρύφωνα κατά την διάρκεια της ομιλίας του και κατάφερα να του εκφράσω δυο τρία εκείνη την ώρα ( τα οποία ακούγονται στο 2ο βιντεάκι ). Μια βασική μου απορία όχι μόνο προς τον Τρύφωνα αλλά σαφώς γενικότερη είναι πως γίνεται να βασίζεται κάποιος ιδεολογικά σε μια θρησκευτικού τύπου πίστη στην «επιστήμη» (σε εισαγωγικά έτσι ώστε να δηλώνει την σύγχρονη τεχνική κυρίως γνώση, εν αντιθέσει με το αρχικό επίσταμαι ), την ίδια στιγμή που πολεμάει έναν άλλου τύπου μεσσιανισμό. Για να εκφράσω λοιπόν αυτή την απορία ανέφερα πως και η όποια βεβαιότητα μας για την «επιστημονική» μας γνώση δεν αποδεικνύεται ιστορικά παρά μια αφέλεια αφού μετά από χρόνια καταλαβαίνουμε πως οι παρενέργειες των ασφαλούς γνώσεως και δυνατής πίστης πράξεων μας είναι χειρότερες από το αρχικό αίτιο που ξεκινήσαμε να πολεμάμε. Έφερα το παράδειγμα για τα εντομοκτόνα στις καλλιέργειες, και κάτι για οιστρογόνα και βατραχάκια που είχα διαβάσει.
Έψαξα μετά να βρω την είδηση με τα χαριτωμένα αμφίβια ( όσο ακόμα υπάρχουν ) μην τυχόν και είχα χρησιμοποιήσει λάθος παράδειγμα ή είχα παρανοήσει κάτι, δυστυχώς δεν βρήκα την αρχική ξενόγλωσση πηγή που είχα διαβάσει βρήκα όμως την αναφορά σε είδηση στο in.gr εδώ

Μας λέει λοιπόν το κείμενο

"Η επέλαση του Batrachochytrium dendrobatidis δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανακοπεί άμεσα, τόσες δεκαετίες μετά την αρχή του κακού. Ο μύκητας πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από το νοτιοαφρικανικό βάτραχο Xenopus laevis, ο οποίος τις δεκαετίες του 1930 και 1940 χρησιμοποιούνταν ευρέως σε τεστ εγκυμοσύνης -τα ούρα της εγκύου περιέχουν αρκετές ορμόνες ώστε να προκαλέσουν ωορρηξία στα βατράχια αν διοχετευτούν με ένεση μέσα στην κοιλιά τους."

Και αυτό χρησιμοποίησα ως επιχείρημα,

Στην προσπάθεια μου όμως να ψάξω την είδηση για να επιβεβαιώσω πως δεν είχα παρανοήσει βρήκα και άλλα ενδιαφέροντα που συνδέονται και μου είχαν ξεφύγει.
Αρχικά πως «H γεωργία υπεύθυνη για σεξουαλικές ανωμαλίες στα βατράχια» και τέλος πως «Οι άνδρες σε κίνδυνο από την περιβαλλοντική μόλυνση» όπου αναγράφονται τα εξής ενδιαφέροντα από επιστημονικές μελέτες :-)

«..τα αγόρια γυναικών οι οποίες είχαν εκτεθεί σε φθαλικούς εστέρες κατά την εγκυμοσύνη έχουν συνήθως μικρότερα γεννητικά όργανα.»

«τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PBCs), προτιμούσαν να παίζουν με «κούκλες και κουζινικά», αντί με τα συνηθισμένα «αγορίστικα παιγνίδια».

«Σε περιοχές με σοβαρή χημική μόλυνση, σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ιταλία, οι γεννήσεις κοριτσιών είναι διπλάσιες σε σχέση με των αγοριών.»

«Η απειλή αφορά όχι μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικολογική ισορροπία, καθώς οι υποδοχείς των αναπαραγωγικών ορμονών είναι σχεδόν ίδιοι σε όλα τα είδη των σπονδυλωτών. Φαινόμενα εκθήλυνσης έχουν παρατηρηθεί κυρίως σε ψάρια και αμφίβια, αλλά και σε πολλά θηλαστικά, ακόμα σε ερμαφρόδιτες πολικές αρκούδες.»

Θυμήθηκα λοιπόν το κλασσικό «φεμινιστικό» πως αν δεν ήταν οι άντρες που ελέγχουν τον κόσμο δεν θα γίνονταν πόλεμοι, δεν θα κάναμε βλακείες κτλ. Αναρωτήθηκα λοιπόν μήπως αυτός είναι ο τρόπος που η «επιστήμη» θα μας λύσει το πρόβλημα και λόγο αυτού του γεγονότος αποτελεί και βασική ιδεολογική αρχή. Λέτε αν γεμίσουμε τον κόσμο θηλυκά να σωθούμε; Αν μη τι άλλο να ομορφύνουμε λίγο πριν εξαφανιστούμε.

Οι αμαζόνες έρχονται, είμαι άντρας κινδυνεύω; (να ηχεί παρόμοια με το διαφημιστικό των παγωτών Δωδώνη παρακαλώ ).

5 σχόλια:

πρκλς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
πρκλς είπε...

Ωχ-ωχ-ωχ όμως, επειδή όλα αυτά τα ωραία έγιναν κατά τύχη... Οπότε, παίζει και το ανάποδο ενδεχόμενο:
Μεσα από κάποια άλλη ατραπό της επιστημονικής προόδου -υποψιάζομαι πως η φύση ξέρει να κρατάει μακροπρόθεσμες ισορροπίες- να γιομίσει ο τόπος μουστακαλήδες θεριακλήδες τριχωτούς άντρακλες -χάλια δε θα ήταν ο κόσμος μας?
:-)

Πανδιων είπε...

Όχι ρε φίλε τι είπες τώρα; Αλλά blue oyster club? Μουστάκια δερμάτινα και τέτοια; Χαχαχαχαχαχαχ

ΥΓ: Στα περί τύχης ή ειμαρμένης, πρόνοιας κτλ κτλ δεν έχω αποφανθεί ( και δεν καταλαβαίνω πως γίνετε και να υπάρχει απάντηση για το ένα η το άλλο να σου πώ την αλήθεια ), αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα με αυτά τα ερωτήματα, ποτέ δεν έχω μια κατάφαση να δώσω. Όπως και στο θέμα επιστημονικός μεσσιανισμός κτλ. Απλά όπου βλέπω υπερβολική τάση γέρνω από την άλλη να ισορροπήσει το πράγμα :-)

Πανδιων είπε...

Πάντως μια περιέργεια για το τι θα είχαν να πουν οι gay σε τέτοιες έρευνες που λένε
"«τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PBCs), προτιμούσαν να παίζουν με «κούκλες και κουζινικά», αντί με τα συνηθισμένα «αγορίστικα παιγνίδια»."
την έχω. Κοινωνικός δαρβινισμός GaTaGa και τα μυαλά στα καγκ#$ συγγνώμη εργαστήρια.

ΚΕΡΑΩΝΑΣ είπε...

ΧΘΕΣ ΦΙΛΕ ΔΙΑΒΑΖΑ ΕΡΕΥΝΑ,ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΟΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΥΤΗ Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ,ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Σ' ΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΟΓΜΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΗΙΝΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ,ΕΦΑΡΜΟΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ,ΜΗ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΣΟΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΩΣ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟ,ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ............ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ.